Розите са едни от най-красивите цветя, но се отличават не само с цветовете и аромата си, а и с факта, че имат бодли. И вероятно поне веднъж, докато сме държали роза в ръката си, сме се чудили какво точно е тяхното предназначение и защо природата ги е създала с тях. Е, това е една мистерия от векове, която изглежда днес вече е разкрита.

Растения решават проблеми и имат интелект (и това им помага да оцелеят)

Растения решават проблеми и имат интелект (и това им помага да оцелеят)

Поредната изненада

Логичното обяснение на науката е, че бодлите служат като защита срещу животни, които искат да изядат и унищожат растението. Този защитен механизъм се среща и при други култури - като къпините например. Без отговор остава обаче въпросът как тази характеристика се развива при различни семейства, които се повяват в различни периоди. 

А сега учените от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк откриват, че наличието на бодли при розите най-вероятно се дължи на тяхната ДНК и по-специално на едно древно генно семейство, известно като Lonely Guy или LOG. Доказано е, че въпросните гени са отговорни за активирането на хормона цитокинин, важен за основните функции на клетъчно ниво - включително делене и разширяване. Той играе важна роля и за растежа на растението.

Снимка 677298

Източник: iStock

Освен това учените твърдят, че бодлите съществуват от най-малко 400 милиона години. Тогава папратите и другите техни роднини започват да развиват подобни израстъци върху стеблата си. Появата на бодлите учените наричат конвергентна еволюция и я свързват с адаптиран към определени нужди и условия на околната среда.

Предполагат се, че бодлите и тръните са се появили като защита от тревопасните животни, както и с цел подпомагане на растежа, конкуренцията между видовете, както и задържането на вода. А опитите за генно инженерство и създаване на мутации, водещи до видове рози без бодли, доказват още веднъж нагледно колко важни са те за оцеляването на растителния вид, обяснява CNN.

Dendrocnide moroides - какво е чувството да те ужили едно от най-отровните растения в света

Растението, което причинява такава болка, че ни се иска да умрем

Близката среща с гимпи-гимпи е нещо, което човек никога не забравя

Сега, когато гените, отговорни за наличието на бодли, вече са идентифицирани, се създава и възможността за видове без тях чрез използване на техники за редактиране на генома, които учените използват за модификация на ДНК при живи организми. Това например може да доведе до по-лесно събиране на реколтата при розобер, както и за по-лесно култивиране. Но трябва и да се замислим, че дали розите ще са ни също толкова любими, ако са без бодли.