Всеки, който е запознат с британската култура и е посещавал страната, най-вероятно знае кое е мечето Падингтън. То вече се е превърнало в неин символ, а реално е създадено още през 1958 г. от писателя Майкъл Бонд, който го измисля като герой за книгата си A Bear Called Paddington. Общо книгите, в които се появява пухкавият измислен герой, са цели 29, последната от които - Paddington at St. Paul's, е публикувана посмъртно през 2018 г.

Камила, Падингтън и защо кралицата-консорт раздаде плюшени мечета

Специалният жест на кралицата-консорт Камила

Отново е намесено мечето Падингтън

Сега обаче, цели 66 години след "раждането" си, мечето Падингтън най-накрая е получило британски паспорт и явно ще може отново да "пътува" в чужбина след пристигането си в Лондон.

Всъщност мечето Падингтън е перуанска мечка, а вдъхновението за него писателят Майкъл Бонд черпи от детството си по време на Втората световна война.

"Когато бях малък, имах спомени за деца, които бяха евакуирани от Лондон с етикет на врата и всичките им вещи в куфар, и това също стана част от Падингтън", споделя той пред BBC през 2017 г.

"Бащата" на мечето Падингтън - Майкъл Бонд

Източник: GettyImages

"Бащата" на мечето Падингтън - Майкъл Бонд

Обичаното мече действително е бежанец и има върху себе си етикет с надпис: "Моля, погрижете се за това мече. Благодаря ви." Историята му ни припомня, че то е пристигало на лодка от Южна Америка и се е установило при семейство Браун, което го кръщава на лондонската гара, където го открива - именно Падингтън.

Освен в книгите, мечето е герой и в успешна филмова поредица. Третият филм - Paddington in Peru, се очаква през ноември. И точно във връзка с това създателите на филма са поискали паспорт за мечето, който да бъде използван като част от реквизита.

Снимка 688051

Източник: GettyImages

Копродуцентът Роб Силва е казал пред Radio Times, че са поискали реплика, но в действителност са получили официален паспорт. От Министерството на вътрешните работи обаче са потвърдили пред BBC, че това е образец на документ и всъщност не може да се използва.

"Не бихте помислили, че Министерството на вътрешните работи ще има чувство за хумор, но според официалните данни те току-що са го вписали като Мечка", допълва още копродуцентът Роб Силва.

Кралица Елизабет II, платиненият юбилей, холограмата с образа й и чаят с мечето Падингтън

Още изненади от кралица Елизабет

Как приключиха тържествата за платинения юбилей

От BBC припомнят още, че по повод платинения си юбилей покойната вече кралица Елизабет Втора пи чай именно с мечето Падингтън.