Викинги... Думата предизвиква безпогрешен образ на дръзки скандинавски нашественици, смели и жестоки завоеватели с бяла кожа и руса дълга коса, които извършват безмилостни набези с корабите си по целия свят.

Само че това не е точно така. Според голям генетичен анализ на над 400 скелета на викинги, разпръснати из Европа, много от тях не са от скандинавски произход и са имали тъмна коса, а не руса.

"Резултатите променят представата за това кой всъщност е бил викинг", казва проф. Еске Вилерслев, цитиран от списание Science. Той е съавтор на изследването и еволюционен генетик към университетите в Кеймбридж и Копенхаген. Според него книгите по история ще трябва да бъдат актуализирани.

Снимка 496837

Източник: iStock

В новото проучване - най-големият досега генетичен анализ на викинги - Вилерслев ръководи екип от десетки учени, които са изследвали скелети, открити от археологически обекти в Скандинавия, Великобритания, Ирландия, Исландия, Гренландия, Русия и др. Повечето от тях се датират към епохата на викингите (от 8-и до 12-и век).

Учените са секвенирали генома от 442 останки от кости. Така са установили, че по това време е имало значимо кръстосване на хората в южната част на полуострова заради търговия и робство. Генетичното разнообразие е било най-голямо в крайбрежните региони на Скандинавския полуостров.

Снимка 496832

Източник: iStock

"Да бъдеш викинг не е чисто етническо явление, това е начин на живот, който можеш да възприемеш, независимо дали си скандинавец", обяснява Вилерслев. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature.