Започваме новата година вдъхновени и с надеждите тя да е по-добра от предишните. В литературно отношение решаваме да се спрем на три наскоро издадени популярни заглавия, които със сигурност заслужават шума около себе си.

"Вълнения"

Първата световна война е приключила, а майор Брендън Арчър се завръща в Ирландия. Той пристига в Килналах и хотел "Маджестик", който е величествен само на думи - стаите му тънат в разруха, барът му е окупиран от десетки котки, а малкото му наематели се занимават с клюки. Докато се чуди дали е още сгоден за собственицата му Анджела Спенсър, Арчър се влюбва в мистериозната Сара Девлин.

Снимка 601579

Източник: Колаж / Кръг

По същото време бунтове раздират Великобритания, а Ирландия е на прага на гражданска война. Романът на Дж. Г. Фарел излиза през 1970 г. и е част от неговата "Имперска трилогия", която ще бъде издадена и на български.

Изд. Кръг, 29.90 лв.

"Честно казано"

Какъв е животът в едно училище за глухонеми в САЩ? Чарли току-що е преместен да учи тук и за първи път среща други глухи деца в живота си. Остин е отличникът на училището, който е в шок, когато му се ражда сестричка, която чува. Фебрюъри е директорката, която прави всичко възможно да запази бъдещето на училището си, но и това на семейството си. Може и да не е възможно двете неща да се случат заедно.

Снимка 601581

Източник: Колаж / Лемур

"Това е едновременно образователен и наелектризиращ поглед към живота на едно семейство, докато те се борят да изградят връзки, дори когато външният свят заплашва да затвори вратата пред тях", са думите на Рийз Уидърспун, която включва романа на Сара Нович в литературния си клуб.

Изд. Лемур, 24.90 лв.

"Пътеписът на един котарак"

Животите на трийсетгодишния Сатору и бездомния котарак Нана се променят, когато двамата се срещат и заживяват заедно. Случва се обаче така, че Сатору трябва да се раздели със своя домашен любимец. Това е историята на търсене на достоен осиновител на Нана, разказана през погледа на самия котарак.

Снимка 601580

Източник: Колаж / Колибри

Пътуваме из различни части на Япония, срещаме се с различни хора и съдби, а Нана по типично интуитивен за котка начин, но и с много човешка ирония коментира тези места и срещи. Романът на японската писателка Хиро Арикава е световен бестселър.

Изд. Колибри, 26 лв.