ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 24 минути
  • Режисьор: Анди Мускети
  • В главните роли: Езра Милър, Бен Афлек, Майкъл Кийтън, Саша Кейл
  • Бюджет: около 220 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Човек от стомана" и филмите за "Лигата на справедливостта"

За самостоятелен филм за Бари Алън, познат със супергеройското си алтерего Светкавицата, се говори още от 90-те години на миналия век. Едва през последните 10 обаче тези намерения станаха по-сериозни. Най-малкото защото и Езра Милър направи добро впечатление в ролята си в двата филма за "Лигата на справедливостта". Всъщност са три, ако броим и режисьорската версия на Зак Снайдер.

Но филмът все бе отлаган - пренаписвания на сценария, пандемия и какви ли не още трудности. А щом бе готов да види бял свят, се започнаха търканията между Езра Милър и закона. И макар това да наложи нови промени в графика, ето че най-после "Светкавицата" е по кината.

Но очакванията към филма са високи и поради други причини. Най-основните са две. Първата е, че в "Светкавицата" ще видим и Майкъл Кийтън, и Бен Афлек като Батман. Втората е, че и изпълнителният директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав, и самият Том Круз са останали впечатлени от видяното.

Джеймс Гън, който заедно с Питър Сафран пое DC Studios, пък го определи като един от най-добрите създавани някога супергеройски филми. А това, казано от човек, който има няколко такива зад гърба си, е доста висока летва.

Снимка 622717

Източник: Alexandra Films

В "Светкавицата" ще видим как Бари Алън съвсем случайно разбира, че може да тича със скоростта на светлината - толкова бързо, че това му дава възможност да пътува във времето. Разбира се, подобно умение е и голяма отговорност, защото всяко едно негово действие може да промени бъдещето.

Той обаче е твърдо решен да се върне назад във времето, за да спаси майка си от това да бъде убита и баща си от това да бъде обвинен несправедливо за смъртта ѝ.

Но в типичния си прибързан стил Бари оплесква толкова стабилно нещата, че се оказва в друга времева линия с по-млада своя версия. Там ще се запознае и с Батман на Майкъл Кийтън, а това няма как да не върне носталгията към филмите от 1989 г. и 1992 г. Но спокойно, тези филми и случилото се в тях не се броят тук.

Снимка 622718

Източник: Alexandra Films

В картинката се намърдва и един нов образ - този на Кара Зор-Ел (Саша Кейл), братовчедка на Кал-Ел, когото познаваме като Супермен. И всъщност тя е Супергърл. Тази банда от Светкавицата по две, Батман на Кийтън и Кара ще трябва да се изправи срещу генерал Зод (Майкъл Шанън), когото гледахме в "Човек от стомана" (2013 г.).

Кашата е наистина пълна и спокойно можем да кажем, че Мултивселената е отключена. Нещо, което конкурентите от Marvel вече направиха. Сега остава да разберем какво крие бъдещето както за героя, така и за останалите, защото във "Светкавицата" има наистина, ама наистина много изненади.

Понеже това е супергеройски филм, сме длъжни да припомним, че след финалните надписи се крие още една сцена.

"Светкавицата" е по кината от 16 юни