Отбелязването на Нова годна несъмнено свързваме с две неща - едното са фойерверките, а другото е звукът от отваряне на бутилка шампанско. Но каква е причината да пием именно него в новогодишната нощ?

Нова година 2020, шампанското и какво да сервираме с него на празника

Какво да сервираме с шампанското на Нова година

Приказно меню като за добре дошла на 2021 г.

Шампанското има разкошна история, датираща от XVI век. Дълго преди да започнем да пием напитката с мехурчета, за да отбележим старта на новата година, европейските аристократи са консумирали шампанско по време на своите кралски балове.

Само елитът е можел да си позволи да пие шампанско по онова време, защото е било страшно скъпа напитка, пише историкът Колин Гай в книгата си за историята на виното. Шампанското се смятало за питието на Луи XIV, който заповядва всички вина да се пренасят в бъчви, за разлика от шампанското, което единствено се транспортирало в бутилки.

Снимка 511677

Източник: iStock

Твърдяло се, че то е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията, която била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други. Празнуването на Нова година по онова време възниква като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето.

От някога отбелязването на Нова година се считало за голям празник, който обаче постепенно с годините от религиозен се превръща в светски. За да се отпразнува с подходяща напитка, асоциираща се с разкош и лукс, изборът бил само един - шампанското.

Така пиенето на шампанско като традиция на празнуване продължава през вековете. С годните обаче цената му намалява и производителите започват да го продават на обикновените хора през XVIII век.

Снимка 511676

Източник: iStock

Тези нови клиенти не можели да си позволят да пият шампанско като трапезно вино, но можели да си го позволяват за специални поводи, какъвто е и отбелязването на Нова година. Производството на шампанско нараства от 300 хиляди на 20 милиона бутилки годишно между 1800 и 1850 г., тъй като светът започва да консумира напитката все повече и повече, пише Business Insider.

Шампанското и какво трябва да знаем за отварянето и сервирането му

Как се пие шампанско

Грешките, които допускаме

Според историка Колин Гай, днес шампанското продължава да отбелязва радостта от новата година и го прави не само символично, но и визуално, тъй като всяка чаша буквално прелива от изобилие и радост.