С официалното си напускане на кралския двор в края на март миналата година, принц Хари и Меган Маркъл изчезнаха и от социалните мрежи. Техният официален профил Sussex Royal остана неактивен, а двамата нямат и лични акаунти, в които да споделят всичко най-интересно със своите последователи.

Принц Хари, Меган Маркъл и решението им да напуснат социалните мрежи

Хари и Меган решиха да изчезнат

Това не го очаквахме

Това обаче въобще не значи, че херцогът и херцогинята на Съсекс са спрели да се интересуват от социалните мрежи. Дори напротив - те са приели като своя мисия осъществяването на така необходимата им трансформация. Защото са едни от тези, които са изпитали на собствения си гръб огромната сила на интернет като генератор както на фалшиви новини, така и на омраза.

В едно от доста редките си в последните месеци интервюта, този път за Fast Company, принц Хари за пореден път призовава за реформа в социалните мрежи. Според него, а и не само, поредното ясно доказателство за нуждата от промяна е щурмът на Капитолия по-рано този месец, който бе организиран и ръководен именно във Facebook, Twitter и други подобни платформи.

Снимка 516187

Източник: GettyImages

За постигане на своята цел, Хари и Меган си партнират с различни организации, които също се интересуват от технологичното влияние върху общността. Разбира се, използват и репутацията и популярността, които имат, за да дадат гласност на проблема и неговото решение.

А принцът е категоричен, че промяната трябва да започнем от собствениците и ръководните екипи на социалните мрежи, които често заради финансови изкушения забравят моралния си дълг. Така заради печалбата от реклами се стига до дезинформация на потребителите например.

Принц Хари е наясно, че се изисква голям кураж, за да застанеш срещу тези огромни компании. Но той има своите верни съюзници, както очевидно и подкрепата на съпругата си, а и увереността, че промяната не може да търпи отлагане.

Снимка 484345

Източник: GettyImages

"Бях наистина изненадан да наблюдавам как моята история се разказваше по един начин, тази на жена ми по друг, а нашият съюз предизвика нещо, което направи историята да звучи по съвсем различен начин. И този фалшив разказ се превърна в основата на целия тормоз", откровен е херцогът на Съсекс.

Но най-важното от тяхното преживяване е, че са успели да чуят историите и на много други хора по света, които са много по-уязвими от тях и също с били дълбоко засегнати от агресията на социалните мрежи.

"От ранна възраст водещият принцип в живота ми е дългът към истината, стремежът към състрадание и облекчаването на страданието. Винаги съм се опитвал да направя това, което мога, за тези, които имат най-голяма нужда в момента", пояснява принц Хари.

Снимка 516186

Източник: GettyImages

А след като с Меган са изпитали на собствен гръб цялата тежест на случващото се в социалните мрежи, мисията за промяна е още по-лична и важна. И, според него, в нея трябват да участват не само големите компании, но и всички ние, техните потребители, които можем да разпространяваме езика на омразата и неверните новини. Защото никога не се знае кога и ние може да сме в ролята на жертва.

Принц Хари изрази намерението си да продължава с филантропската дейност, която очевидно ще е акцент и на дейността на организацията Archwell, основана от него и Меган. Последните месеци двамата са прекарали в среди с редица експерти и можем да очакваме съвсем скоро да започнат да предприемат и конкретни действия по пътя към промяната - за един "по-здравословен" дигитален свят.

Принц Хари, Меган Маркъл, любимата им музика и имат ли профили в SoundCloud

Какви ги вършат Хари и Меган под прикритие

Как обичат да се забавляват херцогът и херцогинята на Съсекс

Херцогът също така заяви, че двамата с Меган ще се върнат в социалните мрежи, когато преценят, че е дошъл правилният момент - може би когато видят воля за промяна. А засега акцентират върху изучаването на тези пространства в интернет и това как могат да помогнат за трансформацията им. И Хари е оптимист, защото иска да остави един по-различен свят за сина си.