Пустинята Наска в Перу е популярна със своите геоглифи - рисунки върху земната повърхност, създадени преди около и повече от 2000 години. Те са познати и като Знаците в Наска и са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1994 г.

Рисунките, създадени от местни племена, са съставени както от обикновени линии и геометрични фигури, така и от различни сложни форми, изобразяващи животни например. А последната открита е с дължина 37 метра и е на котка.

Тя е успяла да остане незабелязана досега, но покрай създаването на нов път в пустинята, който да стига до площадка за наблюдение, се е оказало, че той минава точно покрай нея.

При откриването си геоглифът е почти незабележим и пред изчезване заради естествени ерозионни процеси. За седмица обаче е почистен и консервиран, за да добие вид, подобен на останалите.

И за котката, както и за останалите рисунки, се смята, че са създадени от вдлъбнатини в повърхността чрез премахване на горния червеникав слой, под който остава по-светъл пласт, предава BBC.

Снимка 501330

Източник: iStock

Според археолози, новооткритият геоглиф е създаден по-рано от по-голямата част от рисунките, дело на племето Наска. Котката най-вероятно е от късната ера на Паракас - от 500 г. пр. Н. Е. до 200 г. сл. Н. Е.