Пред нас се очертава поредния дълъг уикенд, а това означава, че в него със сигурност ще намерим време за четене. Предлагаме то да е посветено на поредна порция нови британски криминални романи.

"Най-тъмната вечер"

Детектив Вира Станхоуп пътува късно вечерта малко преди Коледа към занемареното имение в Нортъмбърланд, където баща й прекарал е израснал. В тъмнината тя подминава отбивката и така попада да спряла кола без шофьор.

Снимка 572282

Източник: Колаж / Лабиринт

От задната седалка се чува плач - в автомобила има изоставено невръстно дете. Вира го взима със себе си и се отправя към семейния дом, където я очаква труп и загадка за разрешаване. Това е първият роман на английската майсторка на криминалета Ан Клийвс, който излиза на български.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.

"Студен гранит"

Оставаме във Великобритания, където детектив-сержант Логан Макрей трябва да разреши серия ужасяващи убийства в Абърдийн. Всичко започва, когато трупът на малко момче е открит в канавка край реката. Нов труп и информация за изчезнали деца карат Макрей да се надпреварва с времето, както и с къртица в отдела си, която предоставя секретна информация на пресата.

Снимка 572281

Източник: Benitorial

Стюарт Макбрайт е автор на няколко романа за Логан Макрей и един от най-продаваните шотландски криминални автори.

Изд. Benitorial, 23 лв.

"Дяволът и тъмната вода"

Годината е 1634, а действието се развива на борда на "Саардам" - кораб, с който прословутия детектив Самюъл Пипс ще бъде превозен до Амстердам. Там той трябва да бъде екзекутиран за престъпление, което не е извършил.

Снимка 572283

Източник: Колаж / Еднорог

Той може да разчита само на верния си другар Арент Хейс и на времето на пътуването, за да докаже, че е невинен. Вероятно нелека задача, която става още по-трудно от факта, че из "Саардам" броди Стария Том - демон, който плаши пътниците повече от всеки убиец.

Изд. Еднорог, 23.90 лв.