"Навални" на режисьора Даниел Роер проследява моменти от живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който си създава мощни врагове и се превръща в обект на международен интерес.

Филмът ни разкрива драматичните събития, с които лидерът на руската опозиция се сблъсква през последните три години - от опита за отравяне с нервнопаралитично вещество от групата на Новичок в Сибир, през разкритието, че зад опита за покушение стоят агенти от руската разузнавателна служба ФСБ, до арестуването и осъждането му.

"Навални" успя да спечели Оскар в категорията за най-добър документален филм. Важно е да се знае, че в направата му има и значима българска следа - тази на разследващия журналист Христо Грозев, който има ключова роля в разкритията.

Снимка 611071

Източник: bTV

А след броени дни ще имаме възможност да гледаме "Навални" и по телевизията. Това ще се случи този петък, 24 март, в ефира на bTV от 20 ч. Зрителите ще имат възможност да гледат повторение на филма по bTV Cinema в неделя, 26 март, от 12:30 ч., както и в платформата voyo.bg.

Оскари 2023, Христо Грозев, "Навални" и речта, с която отдадоха почит на българкия журналист

България отново в челните редици на Оскарите

Успехът, който постигнаха "Навални" и Христо Грозев

Непосредствено преди излъчването на "Навални", в продължението на централната емисия на bTV Новините ще бъде излъчено и специално интервю с Христо Грозев по повод филма.