Признаваме си, че напоследък доста ни липсват смислени европейски филми, които не разчитат на зрелищни визуални ефекти или холивудски звезди. Такива, които разказват човешки истории и залагат на емоциите и кривините на човешката природа.

Точно такъв се очертава да е Mothering Sunday на френската режисьорка Ева Юсон.

Той е екранизация по едноименния роман на Греъм Суифт, чието действие се развива през няколко различни десетилетия в Англия. Основната му героиня е Джейн - млада жена, която мечтае да стане писателка, но работи като прислужница в дома на богатото семейство Нивън.

Действието тук се развива през 20-те години на 20 век, а историята ни разказва самата Джейн, която си я припомня от разстояние на времето. Тя има връзка с Пол - синът на съседите на Нивън, който скоро ще сключи уреден от години брак. Едно драматично събитие ще промени изцяло животът на Джейн.

В ролите на двамата влюбени са Одеса Йънг и Джош О'Конър (The Crown). В ролята на семейство Нивън пък са Оливия Колмън и Колин Фърт, които нямат нужда от допълнително представяне - както коментират много от кинокритиците, филмът на Юсон е като урок по актьорско майсторство.

Премиерата на Mothering Sunday в Европа се очаква до края на 2021 г.