Неведнъж сме казвали, че книгите ни помагат за много неща - да отморяваме през ваканцията, да се забавляваме, когато имаме нужда от това, да си поплачем или да се посмеем, когато ни е по-емоционално. Особено ценни са книгите, благодарение на които опознаваме себе си по-добре. Като долните три.

"Кой си ти?"

Вече почти половин век Лиз Бурбо помага на милиони хора по света да открият дълбоко закодирания в болестите и неразположенията им смисъл. Канадската специалистка по личностно развитие доказва връзката между физическото ни страдание и емоционалните, психологически и ментални проблеми - именно това превръща "Слушай твоето тяло" в бестселър.

Снимка 581751

Източник: Колаж / Enthusiast

В "Кой си ти?" тя доразвива идеите си и ни показва, че това какво мислим, казваме, чуваме и чувстваме се отразява на физическото ни здраве.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

"Когато тялото казва Не"

"Цената на скрития стрес" е продължението на заглавието на книгата на д-р Габор Мате, излязла за първи път през 2003 г. Това обаче не книга за стреса и как се отразява на живота ни, а за връзките между психологическите ни травми и здравословното ни състояние.

Снимка 581752

Източник: Колаж / Кибеа

Авторът използва научни изследвания и собствения си дългогодишен опит, за да покаже до каква степен страданията на ума ни е свързан с последващите болести, от които страдаме. "Когато не ни е било позволено да научим как да казваме "Не", тялото ни може да реши да го каже вместо нас."

Изд. Кибеа, 20 лв.

"Семейните фантоми"

Бруно Клавие е световно признат психоаналитик, чиито усилия са насочени най-вече в сферата на трансгенерационната психоанализа - как семейната динамика в продължение на няколко поколения влияе на настоящите ни отношения.

Снимка 581753

Източник: Колаж / Колибри

"Семейни фантоми" се занимава именно с това как неказаното от предците ни се появява като проблем в нашия живот, как се предава несъзнаваното, до каква степен сме носители на травмите на родителите си. Въпреки сложната материя, книгата е написана на ясен и достъпен език.

Изд. Колибри, 20 лв.