Със сигурност повечето от нас знаят кой е Стив Джобс, Бил Гейтс или Джон Атанасов, но рядко си даваме сметка, че зад днешния компютър стоят доста повече имена.

Едно от тях е на Лари Теслър, чийто творения всички използваме ежедневно, и то по много пъти.

Той е създателят на концепцията за Copy, Cut и Paste функциите в компютрите, които спестяват на човечеството милиони часове.

Лари Теслър

Източник: Wikipedia

Лари Теслър

За нещастие, в понеделник, 17 февруари, Теслър напусна този свят на възраст от 74 години. Но заветът му ще продължи да живее още доста дълго.

Теслър е измислил командите за изрязване и копиране на съдържание през далечната 1973 г., когато е работел за Xerox в Калифорния.

Първоначално с Copy, Cut и Paste е искал да създаде механизми за бърза и лесна обработка на текст, но малко след това осъзнава, че тези функции могат да имат приложение и извън текстовите файлове.

Това са били едни от първите стъпки в разработката на компютърни интерфейси и се твърди, че дори Стив Джобс е използвал труда на Теслър за вдъхновение за направата на компютрите на Аpple.

Из мемоарите на дъщерята на Стив Джобс

Из мемоарите на дъщерята на Стив Джобс

Лиса Бренън-Джобс разказва в книга за детството си със и без Стив

Самият Теслър е бил сред светилата в света на технологиите и е работил усилено по развитието на изкуствен интелект, още преди да отиде в Xerox.

Apple Archives - сайтът, в който цялата история на Apple е събрана на едно място

Цялата история на Apple, събрана на едно място

Архив, който заслужава вниманието ни

След като се разделя с Xerox, Теслър получава предложение за работа от Стив Джобс и е част от Apple до 1997 г.

Първият компютър на Apple, създаден през 1976

Източник: GettyImages

Първият компютър на Apple, създаден през 1976

Това го прави и един от създателите на QuickTime и Macintosh, като именно Macintosh е продуктът, който за първи път популяризира Copy, Cut и Paste.