ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Серии: 8
  • Създател: Лорън ЛеФранк
  • В главните роли: Колин Фарел, Кристин Милоти и Рензи Фелиз 
  • С какво да се подготвим: "Батман" (2022 г.)

През 2022 г. по кината се завъртя "Батман", режисиран от Мат Рийвс, в който главната роля на Брус Уейн беше отредена за Робърт Патинсън.

Очакванията бяха високи не само защото супергеройският персонаж има много фенове, но и защото именно Мат Рийвс, познат ни със "Зората на планетата на маймуните" от 2014 г. и "Войната за планетата на маймуните" от 2017 г., се е захванал с филма.

А и обещанията бяха, че ще видим една много по-различна версия на Батман, който да прилича много повече на детектив, отколкото на супергерой.

Снимка 683275

Източник: Macall Polay / HBO

Е, все още не сме разговаряли с човек, гледал филма, който да е останал разочарован, което е достатъчно показателно как са се получили нещата.

Но още преди "Батман" да влети в кината, стана ясно, че в даден момент ще видим и сериал за един от злодеите във филма - Озуалд Коб, познат с прозвището си Пингвина. Обявената тогава идея бе, че "Пингвинът" ще ни запознае много по-задълбочено с персонажа, за да разберем и на какво е способен. Две години по-късно чакането приключи и първи епизод на "Пингвинът" е наличен в Max.

Снимка 683274

Източник: Macall Polay / HBO

Историята в сериала продължава точно седмица след събитията във филма, когато Готъм все още се възстановява от взривовете, жертвите и целият хаос, който предизвика Гатанката (Пол Дейно). Хаос цари и сред подземния свят - заради смъртта на Кармайн Фалконе, на когото всички се подчиняваха. И докато семейство Фалконе се опитва да разреши създалия се проблем и да постави нов човек на чело на фамилията, всички останали искат парче от пая.

Не парче, а целият пай иска и Озуалд, когото близките наричат Оз. Той от години работи за Фалконе и ръководи една от фабриките му за наркотици, благодарение на които държи улиците.

Снимка 683272

Източник: Macall Polay / HBO

Старото куче Оз знае много неща и номера, с които ще се опита да стъпи на върха на пирамидата, но няма да му бъде лесно. Просто защото от "Аркам" е излязла дъщерята на Кармайн - София. А освен че иска да защити наследството на семейството си, тя е безскрупулна, непредвидима и зад гърба си има огромен ресурс и хора. Докато Оз може да разчита само на себе си и донякъде на Вик - младо момче, което принуждава да си изцапа ръцете и работи за него.

"Пингвинът" привлича и задържа вниманието още с първия си епизод. До голяма степен това се дължи и на мрачния тон на сериала, който съвсем естествено продължава това, което гледахме по кината преди две години.

Съвсем не е случаен и фактът, че Армайд Тинубу от Variety определя сериала като хипнотизираща драма - твърдение и определение, с което сме напълно съгласни, защото първият епизод може до такава степен да запали човек, че да изгледа и "Батман", ако все още не го е направил.