ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 3 часа и 1 минута
  • Режисьор: Кевин Костнър
  • В главните роли: Кевин Костнър, Сиена Милър, Сам Уортингтън, Джейми Кембъл Бауър, Джена Малоун и др.
  • Бюджет: около 100 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Танцуващият с вълци" (1990 г.), "Месия на бъдещето" (1997 г. ), "Свободна територия" (2003 г.)

Преди 34 години Кевин Костнър направи своя дебют като режисьор с уестърн драмата "Танцуващият с вълци". Филмът му донесе цели три номинации за Оскар, от които спечели две - за най-добър режисьор и най-добър филм. Но пък следващите му два режисьорски проекта "Месия на бъдещето" и "Свободна територия" не успяха да се доближат дори и малко до този успех. Затова и след известна пауза той отново се завърна към любимия си жанр - уестърна, но като актьор, в сериала "Йелоустоун".

И макар че само преди дни обаче Кевин Костнър официално потвърди, че няма да продължи участието си в продукцията, напускането му далеч не означава нова пауза, защото от известно време се знае, че подготвя режисьорското си завръщане с нов уестърн.

Премиерата на "Хоризонт: Американска сага - Глава 1" бе на тазгодишния филмов фестивал в Кан, което определено звучеше обнадеждаващо. Съдейки и по продължителните овации, които Кевин Костнър получи и които го разчувстваха до сълзи, ни се струваше, че филмът ще си заслужава.

Снимка 672028

Източник: Alexandra Films

Истината обаче е, че "Хоризонт: Американска сага - Глава 1" по-скоро не оправдава очакванията ни. Това е филм, който иска търпение. И вероятно хората, които имат достатъчно висок лимит на поносимост, са заклетите фенове на уестърна. Но нищо чудно и те си кажат: "Ех, не ги правят вече като едно време..."

Триумфът на Кевин Костнър в Кан - с 5 от децата си и 7-минутни овации заради Horizon: An American Saga

Триумфът на Кевин Костнър в Кан - с 5 от децата си и 7-минутни овации заради Horizon: An American Saga

Новият му филм се очертава епичен

Като споменаваме търпение, нямаме предвид само продължителността на филма. Истинското предизвикателство се оказва концентрираното проследяване на опита за изграждането на всички истории, които зрителят очаква да се пресекат във всеки момент, за да може все пак да разбере героите и тяхната цел в сюжета. На всичко сякаш отнема твърде много време само за да започне.

Самият Кевин Костнър, който е в главната роля (освен че е режисьор и съсценарист), се появява чак след първия час от въвеждащи събития. Началото ни връща в далечната 1859 г. в Стария Запад, където апачите воюват с новите заселници на селището Хоризонт. На фона на пламъци и оглушителни писъци се разразява жестоко клане, след което оцеляват малцина. Сред тях са овдовялата Франсис (Сиена Милър) и дъщеря ѝ Лизи (Джорджия Макфейл), които заминават с армията на Съюза, водена от лейтенант Трент Гефард (Сам Уортингтън).

Снимка 672029

Източник: Alexandra Films

Не след дълго действието ни отвежда в територията на Уайоминг и ни представя няколко съвсем нови герои. Тук вече се намесва Хейс Елисън (Кевин Костнър), за когото знаем само, че е търговец на коне и... привлекателен каубой, който веднага спечелва вниманието на местната проститутка Мариголд (Аби Лий). Колкото упорита е тя във флирта обаче, толкова и потайна остава семейната драма, заради която е преследвана от братята Сайкс - Джуниър (Джон Бийвърс) и Кейлъб (Джейми Кембъл Бауър). Това, което знаем само, е, че сестра ѝ Елън (Джена Малоун) преди също е водила разкрепостен живот, но вече е почтена омъжена жена. По стечение на обстоятелствата за бебето ѝ остава да се грижи Мариголд, която търси защита и сигурност от Хейс, с когото изграждат, меко казано, странна и неубедителна връзка.

Снимка 672026

Източник: Alexandra Films

Третата основна част от сюжета ни представя пътуването през Монтана на група, ръководена от Матю Ван Уейдън (Люк Уилсън). Най-интересното, което се случва там обаче, е, че всички някак трябва да се справят с недостига на храна и вода, постоянния риск от нападение и... двойка мързеливи британци, които са твърде големи аристократи, за да вършат каквато и да било физическа работа.

През всички три часа на "Хоризонт: Американска сага - Глава 1" така и не се случва нещо особено вълнуващо или запомнящо се в която и да е от основните сюжетни линии. В крайна сметка те си останаха неясно свързани, без ясна структура и с не докрай изградени герои.

Снимка 672038

Източник: Alexandra Films

Да, факт е, че във филма има красиви природни кадри, подобаваща като за уестърн музика и екшън елементи с престрелки и преследвания с коне. Да, не е за пренебрегване и разнообразният актьорски състав, който отдава дължимата почит на чернокожите, мексиканците и китайските имигранти в историята на Запада, но с това протяжно темпо и апатична атмосфера филмът не ни оставя в трепетно очакване за следващите части.

Макар финалните кадри, които са монтаж с отделни сцени от предстоящото продължение, да ни показват нови герои, те по-скоро ни хвърлят в още повече неразбиране.

Снимка 672037

Източник: Alexandra Films

Но пък Кевин Костнър има амбициозни планове за "Хоризонт: Американска сага" - поредицата е замислена в общо четири части, като втората от тях предстои да видим съвсем скоро, през август. Е, дотогава предполагаме не ни остава друго, освен да се надяваме в продължението да получим малко повече контекст и в един момент сюжетните линии все пак да се пресекат.

"Хоризонт: Американска сага - Глава 1" е по кината от 28 юни