Когато "Джон Уик" излезе по кината през 2014 г., никой не очакваше филмът да се превърне в хит. Да, Киану Рийвс е добре познат и много харесван, но пък имената на режисьорите Чад Стахелски и Дейвид Лийч нямаха нито същата харизма, нито пък даваха гаранции за подобен успех.

И то не заради нещо друго, а просто дотогава двамата се бяха съсредоточени в съвсем различен аспект от киното - отговаряли са за каскадите и всички сложни бойни елементи в най-различни филми. Лийч дори е бил дубльор на Брад Пит в "Боен клуб", а Стахелски - на Киану Рийвс в "Матрицата".

Въпреки всичко първият филм за Джон Уик се оказа истинско попадение в бокс офиса, като спечели 86 милиона долара при инвестирани малко над 20 милиона.

Този успех доведе до втори и трети филм, които се оказаха кой от кой по-печеливши - 171 милиона за "Джон Уик 2" и 327 милиона за "Джон Уик 3". И понеже тази вълна очевидно можеше да бъде яхана още, беше обявено, че ни очакват още два филма. Първият от тях вече се върти по кината, но за втория няма гаранция, че ще види бял свят.

В "Джон Уик 4" (John Wick: Chapter 4) съставката на успеха на предните филми отново е налице. Чад Стахелски е зад камерата, а Киану Рийвс - в ролята на наемния убиец, който за три филма успя да види сметката на наистина много хора.

Както и предните филми, и този е директно продължение на "Джон Уик 3". В края му видяхме как Съвета успя да се разправи и с г-н Уик, и с Краля на бездомниците (Лорънс Фишбърн), и дори със самия Уинстън (Иън Макшейн), който обаче в крайна сметка успя да изиграе картите си по най-добрия начин.

След всичко, което преживя, Джон бе застрелян от Уинстън, но не му бе писано да умре. Сега, след като се е възстановил от всички травми и рани, които получи, ще се впусне в търсене на отмъщение.

Но не старият му приятел Уинстън ще бъде негова цел, а всички членове от Съвета. Това, разбира се, е самоубийствена мисия, която е непосилна дори за Торбалан, както е известен още той.

И все пак начин, по който хем да си отмъсти, хем да си върне свободата и офертата от 14 милиона долара за главата му да бъде свалена, има. За целта Джон Уик трябва да предизвика на дуел по старите традиции Маркиз дьо Грамон (Бил Скарсгард).

Именно на Маркиза Съвета е дал безграничен кредит на доверие и той буквално е неуязвим в средите на наемните убийци. От дуел обаче не може да избяга. Проблемът е, че за да има такъв, г-н Уик трябва да бъде издигнат като кандидат от семейството си - Руска рома.

Както знаем от "Джон Уик 3", той скъса билета си за там и връщане назад може и да няма. А докато се опитва да си уреди дуел с Маркиза по петите му, за да го убие, ще бъде пратен негов стар познат - Кейн (Дони Йен).

Разбира се, ще бъде наивно да мислим, че той ще бъде единственият, изпратен да види сметката на Джон Уик. Върволицата от убийци отново ще е солидна, а по-големият проблем пред него няма да са те, а както винаги - времето.

От "Джон Уик 4" трябва да разберем дали г-н Уик ще успее най-накрая да намери покой и да извоюва свободата си, или най-сетне ще се намери някой с по-добър мерник от неговия.

Но каквото и да се случи, няма да е последното, което ще видим от света на Джон Уик. Макар петият филм да е под въпрос, има обявени две spin-off (филм или сериал, произтичащ от вече съществуващ, но с акцент върху различни аспекти) продукции.

Едната е сериалът от едва три епизода The Continental, който трябва да ни върне 40 години преди познатото ни действие и да разкаже историята на Уинстън.

Дейвид Лийч, Чад Стахелски, Сам Харгрейв - каскадьорите, станали режисьори

Каскадьорите, превърнали се в режисьори

От извършването на опасни каскади до заснемането им

Другата е филмът Ballerina, в която ще видим Ана де Армас в главната роля. За него не знаем много, освен че сюжетът ще се върти около младо момиче, тренирано за убиец, което е по петите на хората, отговорни за смъртта на близките ѝ.

"Джон Уик 4" е по кината от 24 март