Юлиан Костов е от хората, които се трудят неуморно и вярват, че ако си свършиш работата добре, успехът неизменно ще дойде. Очевидно през последните няколко години тази формула работи доста добре за него, защото започна да бере плодовете на усърдната си работа. А доказателството е една от последните му роли - тази на Владимир Макаров във видео играта Call of Duty: Modern Warfare 3.

Ролята Юлиан получава по каналния ред - първо изпраща кратък видео запис с подадени от агента му в САЩ реплики на английски и руски език. Но още тогава един малък детайл от монолога му издава, че прослушването е за Call of Duty.

В подадения му текст Юлиан забелязва името на Урзихстан - фикционална държава от света на Call of Duty: Modern Warfare. А то му прави впечатление, защото точно по онова време той самият играе Call of Duty: Modern Warfare 2.

Месец по-късно получава обаждане за втори кастинг, но този път чрез разговор по Zoom.

"В него се включиха 20 души от Activision Blizzard, от Infinity Ward и от Sledgehammer Games. Трябваше да направя същия монолог няколко пъти, по различни начини, с техни насоки. След което да импровизирам няколко реплики за така наречения Multiplayer пакет - това са реплики, които само крещиш, да речем, ГРАНАТА! или FOLLOW ME!"

И понеже в кариерата си до момента има записани поне 10 видео игри, Юлиан знае точно защо изискват това от него. "С подобен тип неща проверяват дали гласът ми може да издържа на многократно викане."

Всъщност работата му по играта Tom Clancy's The Division преди години му помага много, защото там е записвал само гласа си. "Имах 10 часа записи, в които умирам, изгарям, наръган съм, застрелян съм. Така че знам как да използвам гласа си, без да го наранявам в такива интензивни ситуации."

В крайна смета Юлиан Костов впечатлява екипа и получава ролята на големия злодей в Call of Duty: Modern Warfare 3. Самият той не за първи път играе злодей руснак, така че смята, че всички предни такива са довели до тази роля.

Но това, с което Юлиан не се е сблъсквал досега, са успехът на играта и рекламната ѝ стратегия. Ликът му в ролята на Макаров е бил на големи билборди в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Лас Вегас и Лондон.

Подготовката му за ролята на Макаров започва от сценария, където се крият малките детайли, чрез които да разбере персонажа.

"Злодей винаги се играе много интересно, защото трябва да намериш логиката на този човек. Той не се смята за лош, в случая просто мисли, че отстоява своята истина и иска да върне величието на своите хора. Всъщност, злодеят е герой, който просто не успява да пребори вътрешните си демони и трудното си израстване. Той се отдава на тъмната страна, вместо да пребори своите демони и да продължи напред като героя в приказката."

Снимките за Call of Duty: Modern Warfare 3 са отнели няколко седмици, като за целите на играта е използвана технологията performance capture, която влиза в действие и при филми като "Аватар".

Всичко се случва в огромно хале, а Юлиан и останалите актьори са били облечени в специални костюми с датчици и каски с прикрепени камери към тях. Въпросното хале е оборудвано с над 200 камери, за да бъде заснет всеки един ъгъл. Според самия Юлиан performance capture е микс от театрална игра и екстремно близък кадър в киното, както и широк план.

"Трябва да играеш с тялото си, което да играе отделно от лицето. Лицето ти играе за близък план, тялото ти играе за широк план, а от цялото това нещо се избира само един дубъл."

Макар да е играл руснаци и преди, ролята на Макаров се оказва предизвикателство за Юлиан именно заради руския език, който той не говори свободно. Затова се старае да наизусти максимално добре репликите си, така че да звучат като изречени от руснак.

"Винаги съм искал, когато говоря изречения от други езици, не само акцентът ми на английски, но и самите езици да звучат максимално близо до носител на езика."

Но една сцена на английски и на руски се оказва истински костелив орех. Освен трудностите около бързата смяна на думи и разместването на изречения, тя му коства цели 48 дубъла, за да я заснеме в рамките на две минути, каквито са били изискванията.

По какво си приличате и по какво се различавате с Макаров?

Макаров микро менажира всичко... Понякога аз също го правя, макар че не мисля, че е едно от най-добрите ми качества и се опитвам да го променя.

Но има и доста неща, по които не си приличаме. Едно от тях е изключителната му пунктуалност. За него всяка секунда има значение.

А когато играете Call of Duty, Макаров ли избирате, или някой друг?

Когато играя мултиплеър, винаги избирам него. Много е забавно, защото сякаш се гледам от трето лице. Е, понякога малко се депресирам, понеже не съм супер добър. И колкото повече пъти ме убиват, толкова виждам и моя облик паднал на земята, прострелян в главата, и е малко стресиращо за сетивата ми.

Но да, след като мога да използвам моя образ, защо да използвам някой друг. Сега, за трети сезон на Modern Warfare, в мултиплеъра се пускат шест нови скина на Макаров, от които единият е гол до кръста с татуировки.

След Call of Duty - герой или злодей искате да бъдете в следващата видео игра?

За мен няма значение дали ще играя герои или злодей. Видео игрите са супер забавни. Дори наскоро имах кастинг за една - пак беше за злодей, но този път американец. Така че стига да е нещо малко по-различно, за мен ще е удоволствие. Независимо дали кино, телевизия или игра.

А вие самият какво играете в момента?

Играя FIFA и Call of Duty. С тях разтоварвам, защото играя мултиплеър с други хора. Има състезателен характер, има изключителен фокус, което ме кара да разпускам и да забравям за ежедневието.

Също така играя игри тип Star Wars, Batman, както и тъпотии като Broforce. Тя е супер смешна, елементарна и пикселизирана игра, в която могат да играят до четири човека.

Къде предстои да ви гледаме, освен като злодея от Call of Duty?

На 5 април в Amazon Freevee излезе трети сезон на сериала Alex Rider. Там играя Олег, който също е руснак и е част от Скорпия - елитна шпионска организация, която тренира деца от цял свят. Там попада и Алекс Райдър.

Очаквам в някакъв момент за излезе и филмът Toxic Avenger, както и се надявам през юни по кината в целия свят да се появи и Fighter Flight с Джош Хартнет и Кейти Саков.

Юлиан Костов, Мария Бакалова и какво се крие зад успеха на българските актьори в Холивуд

Как един българин може да успее в Холивуд

Юлиан Костов за успеха на Мария Бакалова, за трудния път в киното и за новите предизвикателства

Наскоро завършихме първия филм, който режисирах - късометражният Red Market, който започваме да пускаме по фестивали. И, разбира се, българският филм "Триумф", който очакваме с нетърпение. В него с Мария Бакалова сме ко-продуценти с нашата компания Five Oceans. Както и един анимационен сериал, който е огромен, но за жалост все още нямам право да потвърждавам участието си в него.

Това лято предстои да снимаме един български филм, както и може би още няколко български проекта, за които очаквам потвърждение скоро.