Фризьорското майсторство датира от дълбока древност. Известно е, че още 2000-3000 хиляди години пр. н. е. нашите предци са красили главите си с прически. В течение на векове, човекът е внасял постепенно в своите творения, включително и в прическата, своята представа за красота, която е отразявала и неговия вкус и общия естетически идеал, присъщ на епохата, в която е живял.

Джош Нели - мъжът, който се преструва на мъртъв 321 дни

Мъжът, който се преструва на мъртъв 321 дни

На какво са готови някои хора, за да получат мечтаната роля

Затова и не разбираме защо на местна почва това древно изкуство се подценява и омаловажава и се смята за "най-лесната работа на света". В нашите ширини битува мнението, че всеки може да се захване с това да подстригва, което обаче далеч не е вярно. 

Фризьорската професия сама по себе си е доста сложна и трудоемка, изисква освен определена доза талант и много сериозно обучение, а също така сръчност, креативност, физическа издържливост и много, много труд. Особено когато клиентите са деца. 

Защото истината е, че колкото и добър фризьор да е един човек, съвсем различно е, когато работи с възрастен човек, който стои кротко и в повечето случаи знае какво иска и дори изпитва удоволствие да е на стола в ръцете му и когато пред него е дете, което се страхува, плаче, крещи, пищи и не дава да се пипа косата му. 

Малко са фризьорите, които могат да се справят, когато, макар и рядко, им се наложи да работят с деца, а какво остава, ако повечето клиенти са малчугани от всякакви възрасти. За Хасан Крейк от Ливан обаче децата никога не са били и очевидно няма и да бъдат проблем. 

Един поглед в профила му в Instagram, който има цели 2.3 милиона последователи, е достатъчен, за да ни убеди, че този човек знае какво прави и има невероятен подход. Освен че борави отлично с ножиците и прави страхотни прически, Хасан влиза в ролята на клоун и магьосник, раздава близалки и какво ли още не, за да предразположи всяко дете и да го накара да се почувства спокойно, уверено и щастливо. 

От клиповете, които фризьорът качва в своя профил в социалните мрежи ясно се вижда, че малките му клиенти не само са доволни от крайния резултат, но искрено се интересуват и забавляват по време на целия процес на подстригване.

Да си признаем, тайничко завидяхме на всички ливанки, които водят децата си при него. Дори ни се прииска да си вземем един билет, за да може и нашето дете да усети магията на талантливите му ръце, които използват ножиците по най-увлекателния начин.