Google Maps е едно от най-ползваните и полезни приложения в днешно време, а възможността да виждаме по кои булеварди има задръствания ни спестява доста време и нерви.

Обикновено почервенелите от тежък и бавен трафик пътни артерии се появяват, когато системите на Google отчетат, че по тях има повече автомобили и движението е по-бавно.

Истината обаче е, че Google не отчита броя на колите на даден булевард, а прави дедукциите си въз основа на броя на смартфоните в дадена зона.

Именно тази особеност е използвал немецът Симон Векерт наскоро, за да покаже на всички, че невинаги можем (и е редно) да разчитаме на преценката на технологиите.

Преди няколко дни Симон е успял да създаде няколко несъществуващи задръствания по улиците на Берлин. Начинът, по който го е направил, е доста любопитен.

Снимка 465035

Източник: YouTube / Simon Weckert

Симон е взел под наем общо 99 смартфона и е закупил от интернет 99 SIM карти.

Всички устройства са имали инсталирано и активно Google Maps приложение, след което немецът ги е натоварил в малко детско ремарке и е започнал да обикаля из града.

Само няколко бавни тегела с ремаркето по даден булевард са били нужни, за да подлъжат Google Maps, че на този там има голямо задръстване.

Снимка 465034

Източник: YouTube / Simon Weckert

Така Симон обходил няколко отсечки из Берлин. А целта му съвсем не е била да създава смут или да пречи на съгражданите си.

Идеята му всъщност е благородна - сама по себе си, и служи като червена лампичка за обществото, която сигнализира, че невинаги можем да разчитаме на преценката на технологиите.

Снимка 465033

Източник: YouTube / Simon Weckert

"С действията си показах, че сме силно фокусирани върху числата и данните, свикнали сме да ги приемаме за обективни, недвусмислени и неподлежащи на интерпретация", споделя Симон пред Vice.

"Виждаме числата и данните като еквивалент на заобикалящия ни свят, забравяйки, че те са само един модел за интерпретация на света", добавя той.