Game of Thrones стартира през 2011 г. и в продължение на няколко години владееше умовете на милиони зрители по целия свят. Но това не е изненада, защото сериалът все намираше как да прикове вниманието към себе си.

Финалът на сезон 7 на "Игра на тронове" чупи всички рекорди

Финалът на сезон 7 на "Игра на тронове" чупи всички рекорди

Любовната сцена между Денерис Таргариен и Джон Сноу предизвика бурно вълнение в социалните мрежи

Да, герои като Санса Старк, Денерис Таргариен и Рамзи Болтън ще се помнят дълго - и заради впечатляващата игра, и заради силните характери на героите им, но и заради насилието и сексуалните сцени. А те, сигурни сме, не са убягнали на никого пред малкия екран.

Едва година след финала на поредицата, актьорите, изиграли едни от най-въздействащите персонажи, разкриват какво мислят за сцените с насилие, които им се наложи да занемат.

Рамзи Болтън

Айвън Реон - актьорът, който изигра зловещия Рамзи Болтън, сега размишлява за деня, който той определя като най-лошия в кариерата си. Става въпрос за противоречивата сцена от пети сезон, в която героят му изнасилва Санса Старк (Софи Търнър).

В интервю за Metro 35-годишният Реон разказва колко трудно е било за него. "Беше ужасно. Никой не искаше да бъде там. Никой не искаше да прави това, но ако ще разказваш история, трябва да я разказваш убедително. Беше много, много трудно за гледане. Това беше най-лошият ден в кариерата ми."

Естествено, Айвън Реон има какво да каже и за сцената, в която отрязва пръста на Теон Грейджой (Алфи Алън).

"За зрителите отрязването на нечий пръст, не се случва наистина, те знаят, че това е само парче пластмаса, а ние просто играем. Но в действителност, когато си в сцената, е много трудно да се справиш. Беше ужасен, ужасен ден. Това е нещо, за което дори не трябва да мислим, защото не би трябвало да съществува на този свят, но за съжаление се случва."

Санса Старк

Миналата година 24-годишната Софи Търнър разкри, че ролята на Санса и трудните сцени с насилие, които е трябвало да заснеме, са ѝ помогнали да бъде по-наясно с тези проблеми.

"Първоначално не чувствах съпричастност към всички неща, през които Санса премина", казва тя пред Harper's Bazaar.

"Но въпреки че смятам, че това не ме е засегнало емоционално, все пак започнах да мисля за домашното насилие и изнасилването. Това провокира и онази малка част от мен, която може да бъде активист."

Денерис Таргариен

Пред The Times, Николай Костер-Валдау, който изигра Джейми Ланистър, също дава своя коментар за това, че Емилия Кларк (Денерис Таргериън) се чувства "унизена" от сцената на изнасилването, която тя трябваше да заснеме още в началото на филма.

"За Емилия да изиграе тази сцена беше наистина трудно и унизително, защото това, през което нейната героиня преминава, е ужасяващо", казва той. "Тя е продадена на човек, който я изнасилва, но това е и начинът ѝ да премине през това е огромно пътешествие, нали?"