Темата за човешкото здраве - физическо и ментално, е актуална целогодишно. С настъпването на студените месеци обаче се появяват не само вируси и настинки, но и депресивни състояния. Днешната ни селекция от три книги цели да ни помогне да се справим и двете.

"Древните лекове"

От хилядолетия човечеството познава лечението с билки, храна и природни средства. С иновациите в медицината и все по-бързия темп на живот обаче сме забравили колко ефикасни могат да бъдат те.

Снимка 595638

Източник: Колаж / Хермес

Д-р Джош Акс, който вече е добре познат с книгите си "Яжте мръсно" и "Чудото колаген" се опитва да ни върне "в правия път", като прави обзор древния лечебен арсенал от храни, билки и подправки, етерични масла, промени в начина на живот, духовни практики и терапевтични движения, като подбира подходящите за 70 различни заболявания.

Изд. Хермес, 19.95 лв.

"Митът за нормалното"

Д-р Габор Мате също е добре познат в България не само с книгите си "Когато тялото казва НЕ" и "Разпилян ум", но и с филма "Мъдростта на травмата". "Митът за нормалното" е в съавторство със сина му Даниел Мате и цели да хвърли светлина върху причините за стряскащия брой заболявания, от които страда голяма част от световното население.

Снимка 595639

Източник: Колаж / Кибеа

Както и в останалите му творби, и тук д-р Мате обръща внимание на това, че ключът към здравето е холистичният подход към него. И изброява десетки причини много от приетите за нормални характеристики на съвременното общество да са причина за болестите му.

Изд. Кибеа, 28 лв.

"Депресията: начин на употреба"

В момента от депресия по света страдат между 280 и 320 милиона души. Данните са на Световната здравна организация и са цитирани от д-р Антоанета Славова, автор на тази книга. Психиатър с дългогодишен професионален опит, тя се е специализирала в лечението на тревожни и депресивни разстройства.

Снимка 595640

Източник: Колаж / AMG Publishing

В книгата си д-р Славова ни предоставя подробен анализ на факторите, които водят до подобни състояния, както и начините, с които да разпознаем първите им симптоми и да вземем мерки.

Изд. AMG Publishing, 19.95 лв.