Виртуалните турове на забележителности със сигурност не могат да заменят обиколката на живо, но са за предпочитане пред безсмисленото скролване в сайтове и приложения, от които няма какво да научим.

Лувърът, онлайн туровете и безплантото виртуално разглеждане на музея

Всеки разглежда Лувъра безплатно

Чакат ни почти половин милион произведения на изкуството

Отскоро желаещите да посетят едноименния музей на Фрида Кало (1907-1954 г.) вече могат да пропуснат дългата опашка пред входа и да се разходят онлайн в артистичния дом на талантливата художничка.

Прочутата Casa Azul ("Синя къща") в столицата на Мексико разполага с над 300 лични вещи на художничката и с едни от най-известните й творби, между които "Да живее животът" и "Портрет на баща ми".

Домът на Фрида се състои от няколко постройки и прекрасен двор, в който навремето са се разхождали пуйки. "Сега е шест сутринта и чувам как пеят" - част от цитат на художничката, качен в Instagram страницата на музея.

От виртуалния тур няма как да чуем пуйките, няма и как да усетим така осезаемо атмосферата в дома на Фрида, като на живо, но със сигурност ще придобием не малка представа за начина, по който е живяла.

Къщата включва оригинални мебели, образци на мексиканското народно изкуство, както и произведения на съпруга й - големия Диего Ривера (1886-1957 г.).

Всеки, който иска да види стотици лични вещи на Кало, между които и емблематичните за нея традиционни мексикански рокли, бродирани блузи и поли с ярки цветове, трябва само да зуумне образа на екрана си.

А тук, дори протезата за крака й, който ампутират през 1953 г., стои непокътнат в спалнята й.

Сред другите по-важни помещения в музея е яркожълтата кухня и маса на Кало, където тя и Ривера стоят с часове в компанията на комунистическия революционер Леон Троцки. Той живее в съседство и с Кало имат кратка връзка, напомнят още от Dazed.

Страницата на виртуалния тур е тук.