Сигурни сме, че всеки, който гледа HBO или HBO GO, е забелязал европейските сериали там. Всъщност, те са точно 15, всичките са продуцирани от HBO Европа, а полският "Глутница" е един от най-успешните.

В три сезона той разказва какво се случва на една от най-проблемите граници на Европейския съюз - тази между Полша и Украйна. А какво друго може да се случва, освен трафик на хора и на наркотици, от който определени кръгове печелят доста добре.

Основен персонаж в "Глутница" е граничарят Виктор Ребров (Лешек Лихота), който премина през най-различни трудности, включително четиригодишно изгнание в гората. В третия сезон Ребров разплита някои случаи, мъчещи го от години, а с помощта на прокурор Игна Добош (Александра Поплавска) е на път да разбие мрежата за трафик на хора.

Виктор Ребров (Лешек Лихота)

Източник: HBO

Виктор Ребров (Лешек Лихота)

За целта трябва да се справи с нов играч - Татяна Баркова (Евгения Ахременко), силна и целеустремена жена, която застава начело на канала за трафик на хора.

Именно с руската актриса Евгения Ахременко (и благодарение на HBO България) си поговорихме и за предизвикателствата на сериала. А те наистина не са малко.

До голяма степен Евгения дължи участието си в "Глутница" на двете си деца и бавачката им. След като записва и изпраща видео с исканите от сценария на "Глутница" части, се налага да повтори упражнението, но с нови реплики.

Татяна Баркова (Евгения Ахременко)

Източник: HBO

Татяна Баркова (Евгения Ахременко)

Проблемът е, че втория път Евгения не разполага с достатъчно време и трябва да импровизира. Налага се бавачката да държи телефона и да записва, докато децата подават реплики от сценария.

"Всъщност записът, който заинтригува HBO, беше този, в който казвам: "Убий го!" И в следващия момент се чува гласът на 6-годишно момче: "Но шефът не го позволява."

Импровизацията довежда до прослушване във Варшава, където Евгения се запознава и с Лешек Лихота - звезда на сериала. И въпреки че в Полша в момента той е "голямата работа", на нея ѝ се вижда спокоен, мил и внимателен към всеки един член от екипа на сериала.

А това не е без значение, защото условията, при които протича голяма част от снимачният процес, са наистина тежки.

"Бяхме в калта, беше ветровито, студено и от гората се чуваха всякакви странни звуци. Но аз обичам всяка една секунда, защото целият екип свърши невероятна работа. Не знам как са ги събрали, но никой никога не каза, че иска да се прибира вкъщи. А снимахме през нощта и беше студено."

И тук се чувстваме задължени да кажем, че Евгения Ахременко няма нищо общо с героинята си от "Глутница" Татяна Баркова - освен че и двете не обичат да носят нито поли, нито рокли. За няколко часа с нея разбрахме, че жената Евгения Ахременко е много позитивна, усмихната и не спира да се шегува. Затова и въобще не се изненадахме, че мечтата ѝ е да играе в някой добре написан ситком.

Снимка 463967

Източник: HBO

Коя е най-трудната ви сцена в "Глутница"?

Честно? Секс сцената от пети епизод с Пьотр Зъравски (Вишнек). Когато приех ролята, сценарият за пети епизод беше в процес на писане. Затова и нямах представа какво ще се случи. Мислех, че ще се бия или ще използвам някакво оръжие. Когато прочетох, бях изненадана, защото не смятах, че Баркова би се отдала на Вишнек.

Беше трудна за заснемане сцена, защото с Пьотр станахме наистина добри приятели. Той е един от най-забавните хора, които съм срещала. Толкова, че с удоволствие бих снимала комедия с него.

Затова и беше доста сконфузено. Нямаше ги и обичайните шеги. Но режисьорката успя да ни предразположи и се получи.

Имаше ли много хора, докато снимахте?

Не, само 10... И някои от тях дори не работеха на снимачната площадка (смее се - бел.авт.).

Снимка 463869

Източник: HBO

Имате ли някакви специални ритуали, с които се подготвяте за роля?

Да, медитирам. Така беше и при "Глутница", защото снимахме с часове, а ролята беше сложна. Налагаше се да ставаме много рано, но аз настройвах алармата си поне 20 минути преди уречения час, за да остана със себе си, да се настроя и да дам най-доброто.

Живяла сте на различни места - нещо, което е свързано с преминаването на много граници, и политически, и културни. Каква е Вашата граница?

Именно защото съм живяла в различни страни, мисля, че докато си в мир със себе си, няма никакво значение къде си. Също както без значение са и религията, която се изповядва около теб, и законите.

Винаги можеш да намериш хора, с които имаш сходна енергия. Мисля, че ако не нараняваш останалите, няма такова нещо като граници.

След 17 години в Америка, мислите ли, че мечтите там се преследват по-лесно?

Да, по-лесно е. Първо защото времето го позволява. Живях в Лос Анджелис и там, дори да се провалиш на прослушване, на следващия ден се събуждаш и виждаш слънце, палми, океан, а хората танцуват и са щастливи. И винаги можеш да отидеш на някой семинар и да научиш нещо ново. Да, има голяма конкуренция, но има и много възможности.

Снимка 463871

Източник: HBO

Кой е по-добрият формат за разказване на история - филм или сериал?

Хората, които работят всеки ден, прибират се у дома изморени и пускат телевизора, за да видят нещо качествено, се нуждаят от сериал. Но същото важи и за филмите, така че мисля, че и двата формата са еднакво добри.

Трудно бих избрала, защото ако е направен качествено, един сериал може да бъде точно толкова добър, колкото и един блокбъстър.

Кой е любимият Ви сериал?

Определено са комедиите. Последният, който изгледах, е "Вице" И е невероятен! Ето това е сериал, в който бих играла с удоволствие. А Джулия Луис-Драйфус е една от любимите ми комедийни актриси. The Kominsky Method с Майкъл Дъглас също е невероятен... Ето такива са любимите ми сериали.

А не гледате ли драматични сериали?

Имам толкова много драма в живота си... (смее се - бел. авт.). Харесвам The Morning Show. В този сериал Дженифър Анистън е показно за това, че ако си добър в нещо, никое клише не може да те спре. Тя беше считана за комедийна актриса толкова време, но прави и толкова много други неща.

Всички сезони на "Глутница" са налични в HBO GO