Спортистите най-често са хората, на които се възхищаваме за силата на духа и волята, които им помагат да постигат успех след успех и да покоряват връх след връх. Но има една специална група от тях, която предизвиква още по-голямо възхищение - параолимпийците.

Токио 2021, Лоръл Хъбард и първият трансджендър спортист на Олимпийските игри

Прецедентът на Токио 2021

Равенство или не съвсем

Това са хора, към които животът е бил несправедлив по един или друг начин, но на тях не им остава време да се оплакват и да търсят съжаление, защото са прекалено заети да развиват качествата си и да доказват, че няма невъзможни неща.

Поредният пример е Ели Кол - 29-годишна австралийка, която още като дете остава без един крак вследствие на онкологично заболяване. Като част от рехабилитацията си започва да ходи на плуване, а днес може да се похвали с участие на четири параолимпийски игри и общо 17 медала, от които шест златни. Освен това, играе баскетбол в инвалидна количка.

"Израснах с един крак, докато всички други имаха по два", казва Кол пред Woman's Health и допълва, че само във водата се е чувствала равна с останалите. Затова и е категорична, че спортът може да промени света - както е направил с нейния.

Тя тренира в басейна по девет пъти на седмица, като всякa тренировка продължава по около два часа. Има и три тренировки седмично за сила и кондиция, а междувременно не пропуска и физиотерапиите и масажите.

В натоварената си програма Ели започва да получава мигрена на нервна почвa и стига до извода, че се нуждае от малко време само за себе си, което си подарява преди поредното занимание в басейна. Учи се и да медитира, защото знае колко е важно да има здрав дух в здраво тяло.

Кол носи титлата най-успешна жена параолимпиец от Австралия на всички времена, а поредното признание за нея е корицата на австралийското списание Maxim, както и първото място в класацията Hot 100. Освен това, тя е първият спортист, който получава това признание.

Параолимпийката позира по бюстие и долнище с висока талия, което подчертава перфектно оформения й корем. На преден план е протезата на единия крак. На друг кадър пък я виждаме с кожена пелерина, точно като една супер жена.

Кол не крие, че не е свикнала като представител на "малцинствена група" да получава подобно внимание. Но иска да го използва по най-правилния начин - да бъде пример, вдъхновение и причина за диалог за това колко различни и колко еднакви сме всъщност, предава Daily Mail.

За нея корицата на списанието е "нормализиране" на хората с увреждания, които сме свикнали да не се показват много-много. Със сигурност е страхотно не само да чуваме за хора като Ели, но и да ги виждаме по-често, защото те има много на какво да ни научат.