Салма аш-Шми е египетски модел с пищни форми, зелени очи и много последователи в социалните мрежи. Нейни снимки успяха да предизвикат скандал в държавата и международен отзвук.

Фотограф заснема фотосесия на Салма аш-Шми, облечена като древноегипетска царица, на фона на пирамидите в Гиза.

След като публикува снимките в социалните мрежи, те предизвикват гнева на обществеността, която иска да се проведе разследване. Местните са на мнение, че снимките унижават древноегипетската цивилизация и нейните царици.

И така се стига до разследване. За "развратните" снимки и "оскверняването" на паметниците египтянката и фотографът може да понесат цялата строгост на закона.

Генералният секретар на Висшия съвет по Античността Мустафа Вазири вече е предал в прокуратурата дело във връзка с модела, сниман на фона на археологическия паметник в костюм на древноегипетска царица и публикуването на снимките в социалните мрежи. Той призовава да се разследва случая и да се вземат всички правови мерки.

Секретарят е заявил, че всеки, който прояви небрежно отношение към археологическите паметници и историята на древната цивилизация, ще бъде наказан с цялата строгост на закона, пише Al Arabia, цитирана от Иносми.Ру.

През последните месеци египетските съдилища затвориха дузина влиятелни в социалните медии лица за споделяне на съдържание, което съдиите сметнали за обидно, припомня пък The Guardian.