14 минути ръкопляскания - така беше посрещнат Blonde на кинофестивала във Венеция. А вече ще може да прочетем и на български книгата, върху която е базиран филмът за Мерилин Монро. По този повод събираме още две заглавия с успешни екранизации.

"Момчето с раираната пижама"

Романът на Джон Бойн се заема с нелеката задача да обясни ужаса на холокоста за деца. Затова и двамата главни герои са две деветгодишни момчета - Бруно и Шмуел. Дели ги телена ограда, както и фактът, че единият живее в къща, а другият - в концентрационен лагер.

Снимка 587817

Източник: Колаж / Locus

По книгата на ирландеца беше създаден едноименния филм с Ейса Бътърфийлд, Дейвид Тюлис и Рупърт Френд.

Изд. Locus, 18 лв.

"Блондинка"

Романизираната автобиография на Мерилин Монро се простира на внушителните 768 страници. И има защо - от гранддамата на американската литература Джойс Каръл Оутс може да очакваме единствено задълбочен и въздействащ поглед върху живота на холивудската икона.

Снимка 587816

Източник: Колаж / Бард

От бедно дете на майка с психични проблеми през сираче, подхвърляно из приюти и приемни домове, до привидния блясък на Холивуд, който успява да й вземе всичко, с което разполага, актрисата до последно се лута между образа на Мерилин, който всички очакват от нея, и крехката Норма Джийн, която остава до края на 36-годишния си живот.

Изд. Бард, 29.99 лв.

"Есекският змей"

Селце в графство Есекс, Англия през XIX век. Вдовицата Кара Сийборн се заселва там от Лондон с надеждата да намери спокойствие и да се отдаде на наблюдения на природата, и наука. Затова мълвата за митичен змей, който живее в околните блата и се храни с човешка плът, и се струва налудничава.

Снимка 587818

Източник: Колаж / Лабиринт

Местният викарий Уил Рансъм пък иска да успокои паството си и затова на драго сърце помага на Кара да разреши загадката с въпросното чудовище.

Изд. Лабиринт, 19.90 лв.