Всички сме чували теории за астероиди и за тяхната роля в извезването на животински видове и вероятността именно те да бъдат виновни за следваща бъдещ апокалипсис на нашата планета. Не са редки и новините от космическите агенции, които ни информират за преминаващи наблизо до Земята летящи обекти в огромни размери. А сега, само в рамките на няколко дни, те ще бъдат два.

Никол Оливейра, NASA и на колко години е най-младият астроном, който открива астероиди

Да си само на 8 и да помагаш на NASA

Най-младият човек, открил астериоди

По информация на Европейската космическа агенция, два големи астероида ще преминат "безопасно" край нашата планета и по случайно съвпадение това събитие ще съвпадне с Деня на астероидите, който се пада на 30 юни.

Според тях, няма никакъв риск за планетата ни, но любопитна подробност е, че един от тях е открит едва преди седмица, което е поредното доказателство, че космическите изследвания се нуждаят от подобрение, за да може да се откриват и по възможност да се избягват потенциални заплахи.

Снимка 671706

Източник: iStock

Единият астероид носи името 2024 MK и е открит на 16 юни. Той е с размери между 120 и 260 метра. Очаква се да се приближи на разстояние от 290 хиляди километра от нашата планета, което е около 75% от разстоянието между нея и естествения й спътник Луната. Това ще се случи на 29 юни и ще може да бъде видяно при чисто небе дори с по-малки телескопи, но само от някои части на света.

Въпреки че учените са категорични, че това сравнително близко преминаване ще е напълно безопасно, те поясняват, че при евентуален сблъсък с земната атмосфера и повърхност 2024 МК би могъл да нанесе сериозни щети, затова толкова скорошното му откриване ги притеснява.

Вторият астероид, който ще премине близо до Земята, е 2011 UL21. Както подсказва името му, той е открит през 2011 г. Очаква се да премине на разстояние от 6 634 850 км от нашата планета, а шансът за сблъсък е нулев.

Размерите му обаче са внушителни и не искаме и да си представяме какво би могъл да причини на планетата ни. Той е голям цели 2310 метра, което го прави по-голям от 99% от астероидите, които минават сравнително близо до Земята. Затова учените, а и ние, можем да се радваме, че най-близката му точка е на 17 пъти разстоянието до Луната.

Какво носи "ягодовата" луна през юни 2024 на всяка зодия

Какво носи "ягодовата" луна през юни 2024 на всяка зодия

Мощно пълнолуние в Козирог

А друго интересно тяхно откритие е, че както повечето големи обекти в Слънчевата система, така и тези два астероида обикалят в орбита около Слънцето. Оказва се също така, че Юпитер действа като наш "защитник" като не позволява на летящите обекти да навлизат в орбита на другите планети и така се предотвратяват евентуални катастрофални сблъсъци.