Купол Фуджи е една от най-високите точки на Антарктида с височина от 3786 метра, но и едно от най-студените места на континента, където температурите могат да стигнат до -91 градуса по Целзий.

От LiveScience научихме, че наскоро е завършила първата по рода си експедиция на шейна до Фуджи, в която са взели участие четирима испански изследователи, прекарали 52 дни в път през ледената пустош.

До този момент куполът е бил достиган само чрез тежки и специализирани моторни превозни средства, но не и с подобна шейна.

Снимка 405334

Източник: LiveScience

Шейната в случая е била задвижвана от хвърчило с площ от 150 квадратни метра, което изненадващо е останало невредимо и при пътя обратно към базата. Била е оборудвана с антени и соларни панели, а цялото тегло на товара е било над три тона.

Въпреки неблагоприятните условия и нестандартния транспорт, екипът е достигнал крайната си цел три дни по-рано от предвиденото. 

Снимка 405332

Източник: Windsled

Целите на експедицията са били много и най-различни, вариращи от тестване на сензори на NASA, предвидени за употреба на Марс, до събиране на данни за промените в температурите. 

Снимка 405331

Източник: Windsled

Европейската космическа агенция определи експедицията като "повече от успешна" и подчерта възхищението си от факта, че целият проект е бил напълно "зелен" и безвреден за околната среда.