В момента в Южна Корея се води дебат за съкращаване на военната служба до три седмици. Засега обаче тя е в рамките на около цели 20 месеца. Толкова се изисква от мъжете на възраст между 18 и 28 години в страната да прекарат в казармата. Добре е обаче, че южнокорейците са склонни на изключения, които обаче сякаш отпускат най-вече на известни личности. Както наскоро взеха решение за нашумялата група BTS.

BTS, McDonald's и истерията около менюто им в Индонезия

BTS пак предизвикаха масова истерия

Просто нямат равни

Тя е смятана за един от големите влиятели в разпространението на корейската култура по света. Освен това миналата година бяха обявени за най-продаваните изпълнители, отново в световен мащаб, в класацията на IFPI.

А дори още по-запомнящи се бяха моментите, когато BTS стана първата азиатска банда, спечелила наградата за изпълнител на 2021 г. на американските музикални награди и през май се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

И най-вероятно точно за да почетат тези постижения на групата, южнокорейците ще ѝ дадат възможност да изнася концертите си дори и по време на военната служба. Още преди две години пък бяха обещали като изключение да отложат заминаването за казарма на членовете ѝ докато те не навършат 30 години.

Но ето, че още следващата година на най-възрастния член на кей-поп групата, Джин, му предстои да посрещне 30-ия си рожден ден. Затова скоро е време всички от BTS да изпълнят военната си служба. Но за щастие обаче, без тя да пречи на музикалната им кариера.

"Тъй като много хора ценят службата на артистите в армията, това може да помогне да станат дори още по-известни", са думите на министъра на отбраната в Южна Корея.

Явно е, че в страната изключенията не са тема табу. През годините е било позволявано на някои мъже или да отложат службата си или да я съкратят. От тези два варианта са се възползвали предимно носители на медали от Олимпийски и Азиатски игри, както и музиканти и танцьори, печелили награди на състезания.

BTS, Butter и трейлърът на второто англоезично парче на южнокорекйската кей-поп група

Как BTS изненада „армията“

Милони фенове са в очакване

Един от примерите е Сон Хън-мин, футболист на Тотнъм. Още през 2020 г. той завърши задължителна си военна служба за три седмици (вместо за 21 месеца), след като помогна на Южна Корея да спечели Азиатските игри през 2018 г, пише BBC.