Град на любовта, град на светлините, град на Мона Лиза, на кулинарията, на изкуството. Какви ли не определения е получавал Париж и не случайно - френската столица има способността да вдъхновява. Ето три нови книги, свързани с нея.

3 книги за уикенда от Шърли Джаксън, Гуадалупе Нетел и Юхани Карила

3 книги за уикенда

Разкази и чудати истории

"Мадмоазел Айфел и кулата на любовта"

Преди да се превърне в безспорен символ на Париж и място, където стотици хора правят и приемат предложения за брак, Айфеловата кула е доста спорно творение. Годината е 1889-а, а архитектът Густав Айфел трябва да се сблъска с общественото недоволство срещу "стоманения колос", критиките на интелектуалци като Ги дьо Мопасан и Александър Дюма, както и напредващите срокове - кулата трябва да е готова за Световното изложение в града.

Снимка 651790

Източник: Колаж / Лемур

На този фон един от малкото хора, на които може да разчита, е дъщеря му Клер. Тя работи като негова секретарка, а съпругът й Адолф е инженер на кулата. Общественото негодувание срещу модерната сграда и личните проблеми на Клер ще я накарат да преосмисли живота си.

Изд. Лемур, 24.50 лв.

"Трите живота на Аликс Сен Пиер"

Една невероятна жена е в центъра на тази история, чието действие се развива преди, по време на и след края на Втората световна война. Аликс успява да направи няколко успешни рекламни кампании в Ню Йорк през 1943 г. - причината американското правителство да я вербува за шпионин, която да проникне в нацистките редици.

Снимка 651791

Източник: Колаж / Сиела

Три години по-късно тя заминава за Париж, където ще работи като рекламист на самия Кристиян Диор. Когато обаче се сблъсква с фигура от миналото си, готова да унищожи бъдещето й, Аликс осъзнава, че целият й живот е в собствените й ръце. Богатото въображение на авторката Наташа Лестър ни пренася от тайните шпионски канали в неутрална Швейцария по време на войната до бляскавия, но коварен свят на Париж.

Изд. Сиела, 23 лв.

"Парижкият архитект"

Подобна на горната, и книгата на Чарлз Белфур се развива в Париж по време на Втората световна война. Градът е окупиран от нацистите - нещо, което архитектът Люсиен Бернар трудно понася. Той обаче не храни и особени симпатии към евреите. Затова, когато получава предложение от богат индустриалец да проектира поредица от тайни скривалища за тях, Люсиен е раздвоен.

Снимка 651789

Източник: Колаж / Intense

Парите обаче му трябват и той се съгласява на задачата въпреки моралните си притеснения. Едно от тайните убежища, които създава, обаче се проваля и внезапно въпросът пред Люсиен е на въпрос и смърт - съдбата на един евреин зависи от него. Както и неговата собствена.

Изд. Intense, 24 лв.