На плажа, на двора на вилата или просто в шезлонг на терасата вкъщи - какъв по-приятен начин да прекараме свободното време освен с четиво в ръка? Ако сме почитатели на добрата стара хартиена книга, разбира се, и намираме известна романтика в разгръщането на страниците.

Ако обаче предпочитаме да сме гъвкави и мултифункционални, няма как да не пробваме и слушането на аудиокниги. Можем да го правим докато шофираме, докато се излежаваме на плажа, докато приготвяме вечерята, докато правим заветните 10 000 крачки за деня или докато вършим някои от най-досадните задължения вкъщи (като това да измием прозорците след лятната буря). Удобно, нали?

По този повод събираме не три, а цели шест заглавия. Половината са аудиокниги, които можете да откриете в каталога на Storytel, а другата половина - книги, чиито страници можете да разгърнете. Но и шестте са силни заглавия, доказали се като бестселъри в жанровете си.

"Времеубежище"

Последният роман на Георги Господинов от съвсем скоро е наличен за слушане в Storytel. Писан през 2020 г., той се оказа особено актуален през 2022 г.

Снимка 579898

Източник: Storytel

"Времеубежище" прескача между минало, настояще и бъдеще в опитите на главния герой Гаустин да лекува в своята клиника на миналото. Колко минало може да понесе човек обаче и бихме ли преживели отново Априлското въстание или тоталитаризма? Ще открием отговорите на всички тези въпроси с гласа на Владимир Пенев.

"Невидимите фурии на сърцето"

Това е вторият роман на Джон Бойн на български език след "Момчето с раираната пижама". Действието ни пренася в родната му Ирландия през 40-те години на ХХ век, когато Сирил Ейвъри се ражда като незаконно дете на прогонена от родното си село бременна тийнейджърка.

Снимка 579589

Източник: Колаж / Лабиринт

Следва привидно щастливо развитие - Сирил е осиновен от богато семейство в Дъблин, където не е лишен от нищо. Освен от топлината на истинска родителска любов. Носещ невидимото си бреме, Сирил трябва да открие кой е, къде е домът му, коя е страната му и какъв е всъщност.

Изд. Лабиринт, 24.90 лв.

"Оргазъм за ушите"

Премиерата на тази изключително любопитна аудиопоредица на Storytel беше само преди дни. Тя е базирана на изследване сред над 400 холандки, помолени да разкажат за най-съкровените си сексуални фантазии.

Снимка 579899

Източник: Storytel

От секс с непознат, през интимности с жени, до тройки и игри на подчинение - тези разкази определено могат да се превърнат в горещо допълнение към летните ни нощи. Ще ги слушаме с гласовете на Димитър Живков, Каталин Старейшинска и Моника Иванова.

"Оризовата майка"

Докато чакаме излизането на български на "Японският любовник" на Рани Маника, си припомняме дебютния й роман, превърнал се в бестселър и преведен на 38 езика. 14-годишната Лакшми напуска Цейлон, за да се омъжи за много по-възрастен от нея мъж в Малайзия.

Снимка 579590

Източник: Колаж / Бард

В следващите пет години тя ражда по едно дете на година, като продължава да се грижи за останалите и се превръща в стожер на семейството по време на японската окупация през Втората световна война.

Изд. Бард, 19.99 лв.

"Вино от глухарчета"

Когато си на 12, едва ли очакваш нещо по-силно от лятната ваканция. А тя е изпълнена с аромати, вкусове, усещания и картини, които ще върнат и порасналите към собственото им детство и безметежните летни дни.

Снимка 579897

Източник: Storytel

Класическата творба на Рей Бредбъри спокойно може да мине за квинтесенция на лятото такова, каквото трябва да бъде - с прости радости като храната на баба, походите в природата, слънчевите лъчи по тялото, часовете в люлката и новите гуменки. Историята ни разказва гласът на Димитър Живков.

"Хартиеният дворец"

Още един дебютен роман, този път на американката Миранда Каули Хелър. Заглавието му се отнася до идилична вила в Кейп Код, където Ел прекарва летата си откакто се помни. Сега тя е 50-годишна и е там със съпруга си, майка си и трите си пораснали деца.

Снимка 579591

Източник: Кръг

Докато плува в езерото една привечер, тя си припомня изминалата нощ, в която е изневерила на съпруга си с приятеля с от детинство, какво и редица травмиращи събития, белязали живота й завинаги и променили хода му.

Изд. Кръг, 23.90 лв.