Сагата около правата на хита "Shape of You" на Ед Шийрън се проточи дълго. Още през 2018 г. поп звездата заяви искането си пред съда, че не е нарушавал авторски права. А до процес се стигна след първоначалното обвинение на Сами Чокри, че са копирани елементи от песента му "Oh Why". Но сега, въпреки че казусът приключи, недоволството на Шийрън продължава.

"Shape of You", Ед Шийрън, спорните авторски права на хита и как изпълнителят се защити в съда

Как се защитава Ед Шийрън в съда

Подходът му е оригинален

Съдът официално реши, че в "Shape of You" няма заимствани части, "нито умишлено, нито подсъзнателно". И това може и да е добра новина за Шийрън, но преди всичко да отшуми след спечеленото дело, той побърза да коментира ситуацията.

Във видео, което сподели в Instagram профила си, британецът признава, че е доволен от резултата, но го притеснява един конкретен проблем в музикалната среда. А именно твърде често отправяните обвинения към изпълнители и творци, също неоснователни като това към него.

"Това абсолютно вреди на индустрията ни, в която се пишат текстове на песни", обяснява Шийрън и допълва, че се надява казусът да се разгледа като част от голямата картина.

"Съдебните дела не са приятно изживяване. Надявам се в бъдеще подобни неоправдани искове като този да не се случват. Това наистина трябва да приключи."

Ед Шийрън, Шийрънвил и намерението на певеца да построи гробница в имението си

Ед Шийрън ще си строи гробница

Певецът има разрешение и за частен параклис

Естествено, надяваме се поп звездата да не се обезкуражава и да запази вдъхновението си, за да зарадва скоро феновете с нов хит.