Коронацията на крал Чарлз Трети е утре, 6 май. Но вече е ясно, че съпругата му Камила, която ще бъде коронясана заедно с него, ще бъде просто кралица Камила, а не кралица-консорт, както беше до момента.

Ще промени ли прогнозата за дъжд плановете за коронацията на крал Чарлз и Камила

Непредвидената спънка, която може да попречи на коронацията

Как ще постъпят краля и кралицата-консорт

Редица британски медии твърдят, че чрез кралски указ на Чарлз Камила става кралица Камила от деня на коронацията. В документа пише, че новата титла на 75-годишната му съпруга трябва да бъде сменена "във всяка молитва за кралското семейство във всички служби, които провежда Църквата на Англия".

Според Royal Central указът е от 3 май тази година и постановява пълно отпадане на думата "консорт". Камила стана кралица-консорт, след като съпругът и Чарлз стана автоматично крал на Великобритания след смъртта на майка си Елизабет Втора на 8 септември миналата година.

Още с публикуването на официалната покана за коронацията стана ясно, че се готви промяна в титлата. Защото в поканата Камила беше изписана като "кралица Камила".

Церемонията по коронацията е утре, 6 май, от 13 ч. българско време. На живо събитието ще бъде предавано по БНТ от 12.25 ч. и по bTV от 12.20 ч.