В началото на февруари Съюзът на артистите в България обяви номинираните за театралните награди Икар, като стана ясно кои постановки, режисьори и актьори ще се борят за отличията за 2024 г.

Икар 2023: Кои са победителите

Кои са победителите от наградите Икар 2023

Кой си тръгна с най-много отличия

Сред номинираните за водеща мъжка роля беше Захари Бахаров, който получи признание за играта си в "Това не го казвай!" от Саломе Льолуш, с режисьор Явор Гърдев. В постановката той играе само с Теодора Духовникова, която обаче, за разлика от него, не беше в списъка на номинираните за водеща женска роля.

И докато Духовникова запази мълчание по въпроса, Захари Бахаров изрази както подкрепата към своята колежка, така и възмущението си от липсата ѝ на номинация.

В профила си в Instagram Бахаров сподели черно-бяла снимка, на която се вижда как мъж и жена играят тенис на маса. В текста под кадъра той изказа благодарностите си към Съюза на артистите за номинацията му, като продължи с думите, че една липса прави особено впечатление.

"В представлението "Това не го казвай" има двама актьори на сцената. Само двама. Такива роли в театъра са като скачени съдове. Единият не може без другия. Акция и реакция. Дуел. Дует. На английски им викат "two hander". На две ръце. Едната мие другата. Няма как единият да играе добре без другия. Това е "а"-то и "б"-то на нашата професия и смятам пропуска на комисията за озадачаващ и за проява на лош вкус", пише Захари Бахаров и продължава с думите, че на 11 март ще изиграят представлението за 50-ти път на сцената.

"Двамата. С Теодора Духовникова", завърша публикацията си актьорът. От своя страна Теодора Духовникова отказа да коментира решението на Съюза на артистите в България, но пък не пропусна да изрази щастието си от успеха на постановката в личния си профил във Facebook.

Икар 2024: Кои са номинираните за театралните награди

Кои са номинираните за наградите Икар 2024

Народният театър отново води в категориите

"За тази си първа година този спектакъл има един наистина бурен и щастлив живот. 1 година, 50 представления, над 22 000 зрители в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Виена, Франкфурт, Мюнхен, Берлин. Благодарим ви за обичта. Желаем си поне още 50", пише актрисата.