Ако я попитате защо е приела да се включи в кампанията "Твоите 25 причини да избереш България", Ива Дойчинова ще ви отговори невероятно семпло: "Щом България ме е избрала за своя родина - аз избирам нея." И ще добави и обичането като още една причина. "Обичам много страни по света, обичам много хора, но сърцето ми е тук."

"Твоите 25 причини да избереш България" е кампания на PwC България в подкрепа на младите и амбициозни българи. Целта й е да ги насърчи да останат в България, да натрупат опит и да постигнат завидни успехи тук. Ще го постигне чрез 25 едногодишни стипендии, стаж в престижна компания и менторство.

Ива Дойчинова никога не е имала мечта, която да може да реализира по-добре зад граница, отколкото тук. Никога не е чувствала и нуждата да учи или да работи навън. Имала е много ментори и учители, които са я окрилявали с опита си. Била е и на много места по света.

"Привличали са ме тези, които не са били с по-висок стандарт, а тъкмо обратното - тези, които уж цивилизационно са на по-ниско стъпало, но в емоцията си са близо до корените. Не ми е "топло" навън, честно. Може да ми е интересно, приятно, вдъхновяващо, но нямам усещането за корен и криле."

Ива не вижда себе си навън и когато настоящият й съпруг - тогава те са все още само гаджета, имал намерение да емигрира в Канада. "Той беше избрал своя начин да реализира мечтата си, и аз го разбрах."

Казва му, че не може да бъде щастлива навън, но той може да тръгне и да реализира мечтата си така, както я чувства. "Аз обаче не можех да тръгна с него, нито да обещая с чисто сърце, че ще го чакам, защото няма да се чувствам цяла."

Той така и не заминава. Двамата с Ива остават заедно и тук. "Децата ни са родени тук и, където и да учат, както и да изберат живота си - ще знаят, че от България по-хубаво няма."

Снимка 339381

Източник: личен архив

Кои са вашите три причини да продължавате да избирате България?
Емоцията. Не зная дали на друго място мога да се чувствам толкова емоционално свързана с място и хора, с родители и корени, с дух и природа.

Езикът. Това е средството, с което работя. Обичам българския език в същността му. Обичам да се ровя в кодовете му, да преоткривам думите и създавам нови.

Духът. Той е нещо неизразимо с прости думи, той - българският дух, се усеща. Гордост е, топлина е, борбен е. Има нещо у нас, което обединява чувствителността и силата едновременно.

Коя е мечтата, сбъдването на която оставя най-ярък спомен у вас към момента?
О, всичко. Всичко, което съм сбъдвала с много усилия, или всичко, което се е случвало просто така в тиха утрин или уморена вечер, ми е еднакво стойностно. Може би любимият ми проект в последните години е "Будител на годината", който правя в радио "105.6 Новините сега" и в БНТ. В него търсим и намираме съвременните будители, а тази чисто българска дума има стойност тук.

Кое е най-силното и най-конкурентното качество, което младите хора на България притежават?
Мотивацията да изградят и докажат себе си в трудна среда. Хората тук от години са свикнали да се доказват, да учат езици, да бъдат забелязвани, защото имаме определено чувство за малоценност от последните години в историята си. А това дава огромното предимство да искаш да се развиваш като личност, умения и знания и в същото време да си адаптивен.