Днес, 9 юни, България и Европа гласува. Да даде гласа си е право и задължение на всеки гражданин на страната и Европейския съюз. Избори се задават и във Великобритания - те ще се състоят на 4 юли.

Херцогът на Уестминстър - кръстник на принц Джордж и един от най-богатите хора във Великобритания, се ожени

Кръстникът на принц Джордж и един от най-богатите хора във Великобритания се ожени

Принц Уилям също присъства на събитието

Има ли право да гласува и кралското семейство? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. По конституция монархът на Великобритания запазва неутралитет що се отнася до политиката. И докато Чарлз все още като принц на Уелс е изказвал отчасти някои свои политически позиции, след 8 септември 2022 г., когато стана крал, той остава неутрален.

По закон обаче няма директна забрана кралят или кралицата да гласуват. "Макар да не е забранено от закона, се смята за неконституционално монархът да упражни гласа си по време на избори", пише на сайта на британския парламент.

Снимка 590928

Източник: GettyImages

Подобно на краля, и останалите членове на кралското семейство нямат забрана за гласуване, но е малко вероятно да видим принц Уилям или принцеса Беатрис в някоя от изборните секции във Великобритания на 4 юли.

Снимка 666283

Източник: GettyImages

Монархът обаче играе важна роля по отношение на правителството и парламента. В деня след изборите той се среща с политическия лидер, спечелил най-много гласове. Той открива всяка нова сесия на парламента, дава кралското си съгласие за закони и одобрява наредби посредством Тайния си съвет, поясняват Hello.