Всяка година социологическо проучване на института YouGov дава отговор на въпроса кои са личностите, които будят най-силно възхищение сред хората по света. През тази година то е най-мащабното, правено досега. Интервюирани са над 45 000 души в 42 страни.

Резултатите се изчисляват от комбинацията от отговори на два въпроса - дали запитаният въобще се възхищава на личността и дали това е личността, на която се възхищава най-много.

Оказа се, че семейство Барак и Мишел Обама са личностите, будещи най-голямо възхищение сред хората по света. Това си е своеобразен рекорд, защото бившият американски президент за пръв път успя да свали Бил Гейтс от първото място.

Снимка 497862

Източник: GettyImages

Основателят на Microsoft остава на второ място, като това се обяснява със слухове, че по някакъв начин е замесен в разпространението на COVID-19. Китайският президент Си Дзинпин отново се озовава на трето място, като преди това е заемал тази позиция от 2015-2017 г.

Мишел Обама се задържа на позицията си на жена, която буди най-силно възхищение в света. Втора е холивудската звезда и активистка Анджелина Джоли, следвана от британската кралица Елизабет Втора.

Снимка 497864

Източник: GettyImages

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск отбелязва най-голям ръст от миналата година, като се изкачва с четири места – от 13-то на девето. 

Интересно е, че в класацията на жените доминират актрисите - 12 от жените, които будят на-силно възхищение са актриси, певици или телевизионни водещи, въпреки че някои, като Ема Уотсън и Анджелина Джоли, изпъкват и с хуманитарната си работа. 

Снимка 497863

Източник: GettyImages

За разлика от жените, при мъжете личностите са повече от политици, бизнесмени и спортисти.

Сред новите попълнения в топ 20 тази година са еко активистката Грета Тунберг, поп звездите Дженифър Лопес, Бионсе и Шакира, актьорите Киану Рийвс и Скарлет Йохансон и спортистите Майкъл Джордан и Вират Коли. Резултатите от социологическо проучване са публикувани на страницата на института YouGov.