Tesla e на път да покаже на целия свят какво означава да иновираш, след като наскоро компанията получи патент за нещо доста нестандартно - лазерни чистачки за автомобили и не само.

Патентът описва пулсиращи лазери, които могат да премахват останки от насекоми, петна и мръсотия от стъклени повърхности, като също така се споменава, че технологията може да се използва и за почистване на соларни панели например.

Технологията предвижда и наличието на специални сензори, отчитащи кога стъклото е замърсено, така че цялото "почистване" ще се случва без човешка намеса.

Лазерите най-вероятно ще са поместени в предния капак

Източник: USPTO

Лазерите най-вероятно ще са поместени в предния капак

Говори се и за специално калибриране на лазерите, което би предотвратило пробив в стъклото и потенциално нараняване на шофьора, и би насочило лазера с огромна прецизност директно към замърсените части.

В същото време лазерите ще могат сами да разпознават кои частици трябва да бъдат премахнати и кои не, като така залепените стикери например ще остават невредими.

Tesla Model S и какви проблеми има колата един милион километра по-късно

Tesla Model S след милион километра - каква е равносметката

Четири двигателя и няколко батерии по-късно

Кога, как и дали изобщо патентът ще бъде реализиран в истински продукт на Tesla засега няма как да знаем, но пък се замисляме какво ли още Илон Мъск и компанията му крият в ръкавите си.