В България закупуването на автомобил втора употреба е традиция. Това, че колата вече е използвана от друг собственик, не означава непременно, че е лоша, но има неща, за които да си отваряме очите при покупката на такова возило.

Плесента е лош сигнал

Ако в купето или багажника има лоша миризма и мухъл, това е признак, че колата може да е била наводнявана. Дори и да изперем всичко, което може да се изпере, щетите от водата засягат всички системи на автомобила. Затова и е много лоша идея да се сдобиваме с подобно превозно средство.

Новата боя или несходство в цветовете

Ако цялата кола или части от нея са пребоядисани, това може да означава, че автомобилът е претърпял инцидент и собственикът е прикрил следите. Но не всички повреди от инцидента може да са видими на пръв поглед и такава кола може да ни докара много главоболия.

Снимка 440651

Източник: iStock

Нервен продавач

Когато избираме употребявана кола, е задължително да я проверим във всякакви ситуации - в трафика на града, на магистралата, да изпробваме различните ѝ системи за изправност. Ако продавачът не ни позволява да минаваме през определени пътища, да включваме климатика или радиото, е много вероятно да прикрива сериозни повреди по колата.

Съмнителен продавач

Продавач, който не е съгласен избран от нас механик да провери колата или настоява негов човек да го направи, също може да прикрива повреди. По-добре е да не си купуваме автомобил от този човек.

Снимка 440652

Източник: iStock

Много ниска цена

Може да изглежда като страхотна оферта, но много ниската цена обикновено означава, че нещо не е наред. В много редки случаи може този автомобил да е в изправно състояние, но собственикът да бърза да я продаде по други лични причини. Но това е почти невероятен сценарий.