През април тази година Илон Мъск обеща на феновете на Tesla, че колите на компанията скоро ще разполагат с батерии, които ще запазват капацитета си дори след 1.5 милиона километра.

В очите на мнозина това твърдение изглеждаше невъзможно. А като се имаше предвид, че батериите в сегашните модели Tesla губят над 10% от капацитета си след около 700 000 километра, беше прието по-скоро като маркетингов приом.

Наскоро обаче екип от учени от САЩ публикува доклад в The Journal of the Electrochemical Society, в който се описва нов вид литиево-йонна батерия, която губи по-малко от 10% от капацитета си след над 1.5 милиона километра.

Снимка 444217

Източник: iStock

Интересното е, че в доклада детайлно се описва как е създадена батерията, така че научният пробив да бъде ползван и от други компании, освен от Tesla - нещо, доста нетипично за индустрия, в която подобни изобретения се пазят изключително стриктно в тайна.

От Wired разкриват, че докладът е толкова детайлен, защото Tesla всъщност разполага със собствена лаборатория за батерии, която най-вероятно е разработила още по-мощен акумулатор за електрически автомобили.

Tesla, Model 3 и поредният изгорял автомобил на компанията на Илон Мъск

Поредният автомобил на Tesla се запали и изгоря, този път в Москва

Този път огънят е доста сериозен

Това твърдение е допълнено от факта, че малко след публикуването на въпросния доклад Tesla е получила патент за батерия с подобни характеристики, като тази описана от учените.

Засега не се знае кога ще влезе в приложение новата ултра мощна батерия, но едва ли ще трябва да чакаме дълго.