Chevrolet представи нов концептуален автомобил, проектиран за драг състезания. Той е базиран на платформата на Chevrolet Camaro, но вълнуващото в случая е, че двигателят му е електрически.

Автомобилът, който носи името eCOPO, разполага с бруталната мощност от 700 к.с. и 814 Нм максимален въртящ момент. От Chevrolet смятат, че теоретично е способен да запише време от под 10 секунди на класическата драг дистанция от 402 метра (четвърт миля).

Засега това е все още само хипотеза, но трябва да отбележим, че автомобилът има нужното покритие за претенциите си. Електроенергията, нужна за генерирането на впечатляващата мощност, се съхранява в гигантска 800-волтова литиево-йонна батерия, което е два пъти по-голям волтаж от батериите на серийни eлектромобили като Chevrolet Volt и Tesla Model S.

800-волтовата батерия позволява много по-бързото зареждане от контакта, което е от изключително значение за този модел, тъй като в състезателни условия той ще разполага с много малко време между отделните стартове в драг състезанията. За да постигнат оптимално разпределение на теглото, инженерите са разделили батерията на четири отделни модула - всеки по 200 волта. Два от тях са разположени под задните седалки, а другите два са съответно над задния мост и в отделението, в което сме свикнали да виждаме резервна гума.

Засега автомобилът минава през серия от тестове, а ако успее да се докаже, нищо чудно в близко бъдеще да го видим на старта на официално драг състезание. Чудим се само в кой ли клас ще участва.