Гранд дамата на джаза, дъщерята на легендата Nat "King" Cole, прекрасната Натали Коул ще дойде за първи път в България по покана на Болкън Ентъртейнмънт.

Концертът е на 30 юли в зала 1 на НДК. Билетите влизат в продажба на 7 юни в мрежата на Eventim и Билетен център НДК.

Звездата ще представи у нас актуалния си студиен албум Still Unforgettable, 21 поред в бляскавата й кариера. Уникалният й глас се извисява в нови интерпретации на класики на Frank Sinatra, Lena Horne, Sammy Davis Jr. и Peggy Lee, плюс още. Включително и песен, в която нейният глас се преплита с този на баща й - "Walkin' My Baby Back Home".

Когато албумът на Натали коул Unforgettable...With Love излиза през 1991, джаз колекцията задава нови стандарти в преоткриване на великото американско наследство. Албумът, който печели шест награди Grammy, включително за Албум и Запис на годината, прекарва пет седмици на номер 1 и продава над осем милиона копия само в Щатите.

Вместо да се възползва от момента и веднага да издаде втора част на албум, Cole умишлено се отдава на други проекти и изчаква, докато се почувства готова да се завърне към песните, които изпълват сърцето и душата й.

Still Unforgettable излиза през септември 2009 - албумът, който печели две награди GRAMMY (за Best Traditional Pop Vocal Album и Best Instrumental Accompanying Vocalist). Носи й също и NAACP награда за Най-добър джаз артист.

„Планирането във времето е всичко. И аз не бързах да направя подобен албум веднага.", казва Коул.

„Усещам моментите. Макар че никога нямаш гаранция за това дали си готов да издадеш определен албум, особено като този. Трябва да вярваш на вътрешните си усещания. Но аз не исках просто безсрамно да преследвам успеха на Unforgettable...With Love", затова изчаках."

Както си партнира с баща си, легендарният Nat "King" Cole, за посмъртния дует и заглавно парче в шедьовъра от 1991 г., този път те са заедно във възхитителното "Walkin' My Baby Back Home", за първи път записано от бащата на Коул в началото на 50-те.

"Ако щеше да има нов „дует" с татко, чувствах, че трябва да е нещо по-ексцентрично, забавно и леко" - разказва Коул.

"В същото време търсех песен, която да е и позната на определен тип публика. И мисля, че тази е подходящата. Харесват я и родителите, и техните деца. И имам усещането, че той е тук с мен наистина."

"Реших да отида по-надълбоко и да взема песни и от Frank Sinatra, Lena Horne, Sammy Davis Jr. и Peggy Lee. Текстовете на тези песни са за живота. Като певица те отведоха мен и публиката ми на едно очарователно пътешествие."

Still Unforgettable комбинира обичани класики като "The Best is Yet To Come", "Come Rain or Come Shine", "Nice ‘N' Easy" с велики песни, открити за първи път като "Coffee Time", препоръчана от Tony Bennett.

"Всяка една от тези песни беше предизвикателство, защото оригиналните им изпълнения са иконични. Беше трудно да намеря подхода към тях, без да изгубя онова, което ги прави толкова велики.", разказва Коул.

Затова Коул и ко-продуцентът й Gail Deadrick се обръщат към топ аранжори като John Clayton, Patrick Williams, Nan Schwartz и Victor Vanacore, всички отдали почит към оригиналите и в същото време създали нещо ново.

„Абсолютно изкуство е да избереш песните и след това да ги „ожениш" за подходящите аранжименти". Тя и Deadrick "прекарахме с часове в разговори за всяка песен и как тя трябва да отговаря на характера и стила на всеки аранжор. А след това прекарахме часове с всеки от аранжорите в разговори за всяка отделна песен."

Преди да грабне наградата Grammy за Най-добър нов артист през 1975, Коул привлича вниманието на медиите и критиката с разнообразието си на певица - в аренби, поп и джаз. В дискографията й влизат номер 1 албуми като "This Will Be (An Everlasting Love)," "Inseparable", "Our Love", "I've Got Love On My Mind", "Pink Cadillac" и "Miss You Like Crazy".

Носителката на осем награди Grammy продължава да изумява с вокалните си умения и личният й начин на поднасяне на текст и мелодия. Тези нейни таланти отново ще блеснат, когато тя представя Still Unforgettable.

"Все още обожавам да записвам и все още толкова много обичам сцената, но също като баща ми, най-много се забавлявам, когато съм пред знаменит оркестър или биг бенд."

И като толкова много от своите фенове, тя намира красота и мистериозност в тези песни, каквито липсват на много от съвременната музика. „Много автори в наши дни изглежда си мислят, че трябва да кажат всичко в една песен. И не оставят място на въображението на публиката."