Рон Ащън, китарист и басист на популярната група The Stooges, бе открит мъртъв в дома си тази сутрин. Музикантът почина на възраст от 60 години.

Причините за смъртта още не са ясни. Близките на покойника смятат, че най-вероятно е сърдечен удар. Разследването на полицията продължава, но няма данни да става дума за убийство. Ащън бил намерен в дневната, мъртъв от поне няколко дена, смята водещият разследването детектив.

Китаристът бе един от основателите на групата заедно с брат си - барабанистът Скот Ащън, Дейв Александър и фронтмена Иги Поп.

През ноември Рон Ащън бе класиран под 29 позиция сред 100-те най-велики китаристи на всички времена от списание Rolling Stones. 

След комерсиалния неуспех на албума от 1973 г. 'Raw Power', музикантът напуска The Stooges и започва да свири с други банди. През 2000 г. обаче двамата братя Ащън започват да свирят отново заедно и кръщават групата "The New Stooges". 

Иги Поп посещава техен концерт и им предлага четиримата отново да се съберат в оригиналния си състав и старото име. Така бандата се завръща през 2003 г. с шоу на живо и четири години по-късно издават нов албум. 

В памет на Рон от британската медия NME са подбрали и 5 от най-любимите китарни рифове на феновете на The Stooges. Ето ги и тях:

1. I Wanna Be Your Dog 

2. No Fun

3. 1969 

4. Down On The Street 

5. T.V. Eye