B.M.F


Тази година определено беше най-добрата за Rick Ross. Той направи песента B.M.F химн за много от рап почитателите, което веднага я нареди в листите на едни от най-успешните записи през последните дванадесет месеца. Специфичният глас на Rick ни забърка в поредица от неразбираеми фрази (I'm Big Meech!), които въпреки всичко достигнаха до вниманието на велики рапъри, заради уникалния инструментал, под който бяха изпети. Изпълнители като Lupe Fiasco ("Building Minds Faster"), Sheek Louch ("The Real New York") и Jermaine Dupri ("I Think I'm Berry Gordy") включиха бийта на рапъра в някой от песните и репертоара си, което още повече затвърди статута на парчето, като хип-хоп саундрака на лятото.


(бел.ред. B.M.F идва от Blowin' Money Fast)


Протежето


Дрейк (Drake), чието истинско име е Обри Греъм или както стана по-известен след краткотрайната си авантюра с Риана - „малката лапичка", се оказа доста добро попълнение на хип-хоп сцената тази година. Рапърът от Торонто спечели две награди "Джуно" - за най-успешен дебют на изпълнител и за най-добър рап запис за "So Far Gone". И въпреки, че все още си остава протежето на Lil Wayne, Drake извади един много добър албум („Thank Me Later"), който няма как да подминем, най-малко защото се отличава от останалите дебютански проекти с участието на куп знаменитости, като Алиша Кийс,T.I., Джей Зи и Лил Уейн.

 


Събуждането


Завръщането на американския рапър Еминем на сцената оглави класацията на списание „Билборд" на „Най-значимите музикални събития на годината". След като през последните пет години той успя да премине през падане от върха, по-слаби албуми, пристрастяване към успокоителни, заслужно дойде отново и неговия час с последвалото триумфално завръщане с Recovery. Този път белият рапър заложи на колаборации с различни изпълнители (Риана, Lil Wayne, Just Blaze, Alex Da Kid, DJ Khalil) и не сбърка, защото албумът му донесе 10 номинации за наградите "Грами" и още куп други отличия.

 


Затворникът


На 8 март в Манхатън беше осъден носителят на награда "Грами" Lil Wayne. Той пледира виновен по обвинение в незаконно притежание на оръжие и призна, че е заредил собственоръчно 40-калибров полуавтоматичен пистолет в автобуса, с който е пътувал по време на турнето си през 2007 година. Въпреки че беше зад решетките цели 8 месеца, кариерата на Lil Wayne е в пълен разцвет. Новият му албум "I Am Not A Human Beeing" излезе през септември и зае първо място в американската класация. Разбира се, след излизането си от затвора през ноември, освен към денонощни партита най-продуктивният изпълнител в рап гилдията се насочи и към това, което умее най-добре - бляскав, отличителен и запомнящ се хип-хоп.


Тъмен, извратен и красив


Изключително успешна се оказа и годината за Кание Уест. Само преди месец рапърът извади четвърти пореден албум номер 1, който носи името "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" . Той определено се оказа тазгодишната изненада, както за критиците, така и за феновете. Според "Ролинг Стоун" албумът е "тъмен и извратен, но най-вече красив". Трудно можем да интерпретираме тази оценка както и да схванем пълния й смисъл, но каквото и да означава, щом "Ролинг Стоун" я дава, следователно трябва да я приемем. Кание промотира тавата по наистина оригинален начин и поддържаше интереса на публиката и феновете посредством блога си. Освен това рапърът заформи огромен скандал около името си и това на Тейлър Суифт и дори си позволи обяви публично, че се смята за движещата сила, благодарение на която певицата е продала един милион копия от новия си албум, в рамките на 7 дни.


Завръщането


Иконата на рап музиката Dr. Dre също се завърна на сцената тази година. След десет годишна почивка той пусна първия сингъл от предстоящия си нов албум "Detox" - "Kush", за което рапърът се довери на старата си дружката Snoop Dogg. Като цяло феновете на "доктора" няма как да не го разпознаят, защото ритъмът, който прави все още е убийствен - само че сега е нещо средно между Dr. Dre от 1999-а и "новият" Dr. Dre от 21 век, което доказва, че изпълнителят не е проспал последните около 10 години, през които липсваше и отново е готов за обичайните неща - парти, мацки, марихуана...


 

Женско присъствие


Още едно от протежетата на Lil Wayne се изкачи на челните позиции в класациите. Това е неукротимата Ники Минаж, която още с появата си ни даде да разберем, че има кой да духа във врата на Лейди Гага. Екстравагантната и визия разбира се не беше единственото нещо, което привлече интереса към нея. Тя направи албум - Pink Friday, в който взима участие А-групата на рапа - Еминем, Дрейк, Риана, Уил Ай Ем и Кание Уест. Според Минаж ние сме видели само три от нейните артистични персонажи: по-бруталния Роман Золански, Барби (която е с по-тънък гласец) и една нова героиня - майката на Роман, която Ники засега нарича Марта.

 

 

Безмилостният


T.I. не спира да преживява затворнически драми. Рапърът изкара на свобода само осем месеца, след като бе почти една година зад решетките по обвинение в незаконно притежание на оръжие и отново бе осъден на 11 месеца затвор. Това обаче по никакъв начин не го спря и дори го направи още по-безмилостен към конкуренцията. Т.I. успя да издаде албума "No Mercy", въпреки обстоятелствата и само броени дни след пускането му на пазара той се изкачи под номер 1 едновременно в R&B Albums Chart и в Rap Albums Chart. Това е първият проект на носителя на Грами, след двукратно платинения "PAPER TRAIL" от 2008 и по всичко личи, че успеха на рапъра ще се повтори.