Американската Библиотека на Конгреса (тяхната версия на Народна библиотека) избра 25 филма за 2008, които да бъдат включени в Националния филмов регистър (НФР).  

В списъка попадат заглавия с голяма "историческа, културна и естетическа" важност, заради която ще бъдат запазени за вечни времена.

Най-новият художествен филм е "Терминатор" (1984), превърнал в звезди Арнолд Шварценегер и режисьорът Джеймс Камерън. "Филмът смесва оригинален и интелигентен сценарий с жесток екшън, на фона на техно саундтрак. Направен с малко пари, но много сърце и интелигентност и революционните специални ефекти на Стан Уинстън, "Терминатор" е класика в жанра фантастика."

Сред другите заглавия личат имената на "Хладнокръвно" (1967) на Ричард Брукс, класическият ужас от 30-те "Невидимият човек" и скандалната драма на Джон Бурман "Избавление" (1972).

Създаден през 1989, Регистърът вече включва 500 филма. "Над 50% от филмите създадени преди 1950 вече са изгубени и близо 90% от тези заснети преди 1920, а дори и запазените по-стари заглавия постоянно влошават качеството си", разкрива мотивите за създаването на НФР говорител на Библиотеката.