Кинонаградите "Оскар" традиционно предизвикват най-различни дебати в обществото. Миналата година гръмна голям скандал за етническата неравнопоставеност. Тази година това донякъде бе избегнато, чрез номинирането на цели 6-ма афроамериканци сред актьорите. Традиционно обаче недоволни винаги има.

"La La Land" е с 14 номинации за Оскар! Виж пълния списък

"La La Land" е с 14 номинации за Оскар! Виж пълния списък

Номинирана е и анимацията на българина Тодор Ушев "Сляпата Вайша"

Негативни реакции за етническата неравнопоставеност изобилстват в социалните мрежи.

"Една година отразяване на черното присъствие във филмите не наваксва за всички 80 години, в които нито една малцинствена група не беше представена", пише потребителка.

"След като нашият глас беше най-накрая чут, трябва да продължаваме. Ще се радвам за в бъдеще да видя още номинирани цветнокожи", гласи друг коментар с известния от миналата година хаштаг #ОscarsSoWhite ("Оскарите са толкова бели").

От зоркия поглед на зрителите не убегна грешката, допусната на официалния сайт на наградите. Там беше обявено, че Том Ханкс и Ейми Адамс (на снимката) са номинирани за най-добър актьор и съответно актриса. Впоследствие се оказа, че това е грешка и те изобщо не са в списъка. Последва официално извинение... но вече беше твърде късно.

"Oсем номинации за "Първи контакт". И нито една за актрисата, която даде тон на целия филм!", пишат фенове, които не могат да повярват, че Адамс не е номинирана.

Кинолюбителите отбелязват и факта, че един от хитовете на годината "Дедпул" (Deadpool) е тотално пренебрегнат от Академията.

"Трагична новина. С пренебрежителното си отношение към "Дедпул" Академията показа колко не е наясно с нещата".