В програмата на 24-тото издание на Киномания са включени три класики, дело на японския майстор Акира Куросава: "Сънища", "Размирие" и "Кагемуша: Сянката на войната". Прожекциите са посветени на 100-годишнината от рождението на режисьора, а първите две заглавия се показват за първи път на голям екран у нас.

В основата на "Сънища" са реални съновидения на самия Куросава, представени като осем късометражни, визуално завладявщи истории. Най-впечатляваща сред тях е тази за художника Ван Гог, чиято роля се играе от самия Мартин Скорсезе. "Размирие" е един от най-въздействащите епоси на Куросава. Вдъхновена от "Крал Лир" на Шекспир, това е историята за престарял владетел, който се оттегля от трона, отстъпвайки го на тримата си синове, двама от които го предават.

Действието в другата историческа фреска - "Кагемуша: Сянката на война" се развива в размирния за Япония XVI век, където клановете Ода и Такеда водят борба за надмощие. На Кагемуша - човек от простолюдието, се пада отговорността да се представя за велик военачалник и да поведе 25 000 самураи...

Киномания ще зарадва почитателите на източното кино и с панорама на корейския режисьор Парк Чан-Уук. Роденият на 23 август 1963 г. в Южна Корея творец, е завършил философия в Университета в Сеул. Преди да застане зад камерата се занимава с кинокритика, а "Шемет" на Хичкок изиграва важна роля за решението му да стане режисьор.

Филмите на Парк Чан-Уук "Съчувствие за г-н Мъст", "Старо момче" и "Съчувствие за лейди Мъст" са известни още като "трилогия на отмъщението". Първият е разказ за глух служител, който събира пари за операция на сестра си, но неочаквано е уволнен и заедно с приятелката си решава да отвлече дъщерята на бившия си шеф. Режисьорът споделя, че основният му стремеж при работа върху тази творба е бил максималният реализъм и отзивите потвърждават, че е успял да го постигне.

"Старо момче" предизвика фурор в Кан през 2004 г., когато председателят на журито Куентин Тарантино се опитва да убеди колегите си да му присъдят „Златна палма". Сюжетът се върти около мъж, отвлечен и затворен без причина за 15 години. След като излиза на свобода той разбира, че има само 5 дни да открие и да отмъсти на човека, съсипал живота му.

"Съчувствие за лейди Мъст" събира в едно реална житейска трагедия и елементи на сюжетна измислица, за да ни представи историята на жена, която прекарва 13 години в затвора заради престъпление, което не е извършила. Зад решетките лейди Мъст подготвя отмъщението си, но след като постига желаното възмездие се настървява още повече, а кошмарите продължават да я преследват...

След края на трилогията Парк Чан-Уук загърбва отмъщението и се вглежда в боледуването на душата. "Аз съм киборг, но всичко е наред" разказва трогателна история за две изтерзани души, които намират себе си чрез лудостта. Заснет в светли, почти нереални цветове, филмът отвежда зрителите при момиче, което си мисли, че е киборг и попада в психиатрия, където се увлича по мъж, който смята, че може да краде душите на хората.