Тази седмица Samsung представи тазгодишните си S10 флагмани, сред които за първи път се нареди и бюджетният модел Galaxy S10e.

S10e е по-евтин от S10 и S10+ и идва със същата цена като бюджетния iPhone XR - 750 долара.

Galaxy S10, S10+ и S10e на Samsung - най-добрите смартфони на марката досега

Galaxy S10, S10+ и S10e - най-добрите смартфони на Samsung досега

Страхотен дизайн, много мощ и много снимки

Въпреки еднаквата цена, мнозина са на мнение, че новият телефон на Samsung превъзхожда немного убедителния XR, и сме склонни да се съгласим в известна степен. 

Снимка 408170

Източник: Samsung

Като изключим, че 6.1-инчовият екран на XR е малко по-голям от този на S10e, който разполага с дисплей от 5.8 инча, разликите в дисплеите са по-скоро в полза на Samsung.

Корейският бранд залага на собствените си, доста сполучливи AMOLED екрани, докато Apple се опитва да ни убеди, че LCD технологията в XR е достатъчно добра, за да заслужи парите ни. LCD екранът на Apple e и с доста по-лоша резолюция от тази на S10e.

Снимка 377994

Източник: Apple

XR идва с едва 3GB RAM, а S10e може да бъде закупен в два варианта - с 6GB и 8GB. Това е значима разлика в производителността, при която отново Samsung има преднина.

Трудно е да кажем дали A12 Bionic чипът в XR е по-добър от Snapdragon 855, с който работят новите флагмани на Samsung, но разбирачите твърдят, че разликите не са толкова значителни.

Снимка 378018

Източник: Apple

Поне на теория, Galaxy S10e превъзхожда модела на Apple и по капацитет на батерията - 2942 mAh за XR и 3100 mAh за iPhone XR. Трудно е обаче да сме сигурни в предимството на S10e в това направление, преди да сме тествали и двата модела.

Истината обаче е, че S10e тотално печели сцената с две основни характеристики - портът за слушалки и камерите.

Снимка 408169

Източник: Samsung

3.5-милиметровият жак все още представлява атрактивна екстра за мнозина, а при смартфоните на Apple той отдавна липсва.

S10e също така разполага с два камерни сензора на гърба си и селфи камера с 10 мегапиксела, докато iPhone XR има само една задна и една предна камера.

В крайна сметка излиза, че по почти всички параграфи новият бюджетен модел на Samsung превъзхожда този на Apple. Дали това е достатъчно, за да накара някои iOS потребители, които търсят нов телефон, да погледнат към редиците на Samsung - предстои да разберем в идните месеци.

Galaxy Fold на Samsung - всичко за първия сгъваем смартфон

Galaxy Fold - всичко за първия сгъваем смартфон на Samsung

Чакането свърши, започваме с пестенето