От няколко месеца в технологичните форуми все по-често се говори, че в близко бъдеще пазарът ще бъде доминиран от смартфони с много, много камери.

Тенденцията през последните години сред производителите в индустрията е да залагат на все повече камерни сензори при новите си модели, като тази година видяхме няколко модела с повече от три камери. LG дори пусна телефон с пет. 

LG V40 ThinQ идва с пет камери

Как изглежда новият телефон на LG

Остават няколко дни до официалното му представяне

Тази седмица обаче темата ескалира доста, след като стана ясно, че компанията е получила патент за смартфон с цели 16 камери. 

Важно е да отбележим, че патентът не предвижда предна камера, а селфитата ще се правят посредством всичките сензори на гърба, сред които ще има малко огледалце, за да се уверяваме, че не сме рошави преди снимка.

Новината е едновременно очаквана и шокираща, а идеята на LG e да създаде истинска снимачна мощ, невиждана до момента.

В патента са описани възможностите, които 16-камерната конфигурация ще предлага, но сме сигурни, че това е само основата, над която тепърва ще се надгражда с нов софтуер.

Всяка леща ще може да заснема индивидуално изображение с различни параметри от снимките на останалите сензори, като след това ще можем да се заиграваме с фокуса, дълбочината, светлината, ъгъла на снимане и... абе, всичко. 

Снимка 391465

Източник: USPTO

Ще можем и да комбинираме по няколко изображения и да правим по-красиви панорамни снимки. Телефонът ще може да създава максимално реалистични изображения, много по-детайлни и акуратни от тези, които някои програми или телефони могат към момента. 

Няма как да знаем кога патентованата джаджа ще се появи на пазара, но вече сме убедени, че в следващите години ще станем свидетели на смартфони с много, много камери.

Камерата на Google Pixel променя индустрията с “нощно виждане”

Защо Google Pixel променя индустрията с “нощно виждане”

Невиждани до момента резултати при снимане на тъмно