За отношенията между САЩ и най-големия телеком в света Huawei се изписа доста, откакто администрацията на Доналд Тръмп обяви компанията за национална заплаха и ограничи търговията й с американски дружества.

Допреди няколко седмици се спекулираше, че Huawei ще бъде принуден да излезе от пазара на смартфоните, въпреки че през втората четвърт на годината успя да продаде най-много апарати в световен мащаб.

Мерките на Тръмп и САЩ не позволяват на американски компании да продават компоненти и технологии на Huawei, освен ако нямат специално издаден лиценз за подобна дейност.

Снимка 497227

Източник: iStock

Тази седмица стана ясно, че такъв лиценз е бил издаден на Intel Corp, но засега не се споменават точните параметри на разрешението за търговия.

Разумно е да предположим, че става дума за хардуерни компоненти, но какви точно са те - може би ще разберем по-късно.

Знаем обаче, че миналата седмица китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) също е кандидатствала за лиценз, който отново засяга доставката на хардуер, съобщава Reuters.

Въпросът, който вълнува всички, а именно дали Google ще получи подобен лиценз, отново остава да виси във въздуха.

Huawei, HarmonyOS и с каква операционна система ще са смартфоните на компанията от 2021 г.

Телефоните на Huawei идват с нов OS от догодина

Бизнесът продължава

Добрата новина е, че и без Google Huawei ще може да предложи на потребителите си собствена софтуерна алтернатива и то още от догодина.